2020. augusztus 15., szombat
Mária

Egyéb Tatabánya

Búcsújárás, természetjárás

Eddig a vallási turizmus fontos központja volt, most már a természetjáróké is: felavatták a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot Péliszentföldkereszten.

A természeti környezet szépsége már magában indokolja a látógatóközpont létét (fotók: Wikipédia)

A szaléziak temploma fontos a búcsújárók számára

Egy újabb érdekességgel bővült Komárom-Esztergom megye turisztikai kínálata: a Gerecse Natúrpark Látogatóközpontot Péliszentföldkereszten. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a december közepi avatóünnepségen felidézte, hogy a központot 2013-ban kezdték el tervezni, 2018 nyarán tették le az alapkövét. A 370 négyzetméteres létesítményben a Gerecse szépségeit, értékeit mutatják be, kiállítóteret, előadóteret, interaktív foglalkoztatót és ajándékboltot alakítottak ki. A beruházást a Szalézi Lelkigyakorlatos Ház valósította meg 214 millió forint európai uniós pályázati forrás segítségével. Elmondta, hogy a környéken hasonló látogatóházak, múzeumok  vannak Lábatlanban, Esztergomban, Dömösön, Tatabányán és Dorogon is, ezeket fel lehet fűzni egy komplett turisztikai ajánlatra. Ezt segítik a kerékpárutak, és az a szerencsés helyzet, hogy az Országos Kéktúra, valamint a Nyerges 20/40 és a Kinizsi 100 teljesítménytúra is itt halad át – tette hozzá az államtitkár. Ábrahám Béla szalézi tartományfőnök a hála és köszönet szavait tolmácsolta az értük imádkozóknak, a Mindenhatónak, a támogatóknak és a kivitelezőknek. Ezt követően megáldotta az épületet, és a vendégekkel közösen átadta a látogatóházat, amely 2020 áprilisában nyílik meg a nagyközönség előtt. A Gerecse Natúrpark 2012-ben alakult az Által-ér Szövetség koordinálása mellett 29 helyi önkormányzat, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat, valamint 17 egyéb szervezet összefogásával.


Kik azok a szaléziak?

A Don Bosco Szalézi Társasága római katolikus férfi szerzetesrend, hivatása a fiatalok oktatása és nevelése. Magyarországon 1913-ban telepedtek le Péliföldszentkereszten, ezért a rend hazai tagjai különös tisztelettel fordulnak a zarándokhely felé.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.