2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Extra

Budapest összeomlott az első hóra

Leesett pár centi hó, erre összeomlott a főváros. Lebénult a budapesti tömegközlekedés, kimaradt járatok, megállóban fagyoskodó utasok, takarítatlan, latyakos utak és balesetek voltak mindenfelé. Teljes volt a káosz, az új fővárosi vezetés tehetetlen volt a hóeséssel szemben. Karácsony Gergely pedig ahelyett, hogy intézkedett volna, a Facebookon lógott.

Egy hete tudható volt, hogy esni fog a hó, de úgy tűnik a főváros új vezetése nem készült fel rá, hogy télen ilyen megtörténhet. Karácsony Gergely főpolgármester megbízható tömegközlekedést ígért a programjában, de tegnap már csak magyarázkodni tudott a hókáosz miatt. Ahelyett, hogy intézkedett volna, a közösségi oldalon lógott, arról panaszkodott, hogy nincs elég ember a hóeltakarításhoz, a latyakot pedig szerinte elég lesz majd csak este eltakarítani.


A közel sem váratlan pár centis hóhelyzet a főváros vezetését szemmel láthatóan felkészületlenül érte. Az utakon és a tömegközlekedésben is teljes volt a káosz, alig volt olyan járat, ami tudta tartani a normális menetrendet. A BKK közlése szerint több trolibusz áramkimaradás miatt rostokolt vagy el sem indult, a magasabban fekvő területeken és mellékutcákban pedig a jeges, latyakos, csúszós útszakaszok miatt voltak fennakadások vagy rövidített útvonalak. Több villamosvonal is „elesett”, pótlóbuszok jártak, sőt még a libegő sem üzemelt.

A buszmegállókban rostokoltak az emberek
Fotó: Cser Dániel

Karácsony magyarázkodik

Akinek pedig a káosz ellen tennie kellett volna, az a főpolgármester, aki saját közösségi oldalán közölte: a latyak marad, és nincs elég ember eltakarítani havat. Arra már nem tért ki, miért nem készültek előre a várható hóhelyzetre. A Ripost találóan megjegyezte, vajon Karácsony Gergely szánkón jár dolgozni? Úgy tűnik, hogy a főpolgármester szerint jól van az, hogy mindenki térdig gázol a sárban és a csúszós latyakban, hiszen annak az eltakarítása csak bosszúságot okozott volna. Karácsony reakciója kísértetiesen emlékeztet SZDSZ-es elődje, Demszky Gábor reakciójára, aki ahelyett, hogy betömette volna a kátyúkat, inkább kiállt egy kátyúhoz dudálni.


Karácsony Gergely fotó: Facebook

 

Durva balesetek:
Hétfő délelőtt bedugult a főváros, nemcsak az emberek, de az autók és a buszok is esetlen kisgyerekként csúszkáltak a havas-latyakos utakon. A havas úton egy kisbusz és egy Egerből érkező távolsági busz is összeütközött hétfő délelőtt Budapest XIV. kerületében, a Papp László Sportaréna mellett, úgy tudni, szerencsére senki nem sérült meg. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője a Lokálnak elmondta, a délutáni órákban már több olyan baleset is történt, ahol a katasztrófavédelemnek is be kellett avatkoznia. – Olyan eset, ahol már a katasztrófavédelemre is szükség volt, csak a délelőtti órákban, 27 történt, délutánra ez a szám már 52 volt – mondta a szakértő, aki kihangsúlyozta mire ügyeljünk az utakon. – A gyalogosok óvatosabban közlekedjenek, ne lépjenek le hirtelen a járdáról, hiszen könnyen baleset lehet a vége. Az autósok lassabban haladjanak, tartsanak nagyobb követési távolságot, teli tankkal induljanak útnak és számítsanak arra, hogy el fognak akadni. Érdemes pluszkabátot, ételt és italt is bepakolni, és feltöltött mobiltelefont – hangsúlyozta a legfontosabbakat Mukics Dániel.

A havas úton egy kisbusz és egy Egerből érkező távolsági busz is összeütközött hétfő délelőtt Budapest XIV. kerületében, a Papp László Sportaréna mellett Fotó: Bors

Láz és csonttörés a leggyakoribb panasz
Bense Tamás háziorvos szerint ebben az időben kicsiknek és nagyoknak is egyaránt oda kell figyelniük egymásra. – A legtöbben csonttöréssel mennek ilyenkor orvoshoz, hiszen a csúszós utakon főleg az alkarjukkal tompítják az esést. A gyerekek megfázással, lázzal jönnek ilyen időben nagyon sokan, de fontos elmondani nekik azt is, hogy örülhetnek a hónak, de óvatosan játszanak! Hétfő délelőtt az egyik első betegem ugyanis egy kisfiú volt, akinek a szemét csúnyán eltalálta egy hógolyó. Az időseknek a legfontosabb, hogy ilyenkor olyan cipőt válasszanak, ami nem csúszik, ha nincs ilyen, húzzanak a cipőre egy vastag zoknit, ez megakadályozhatja az eséseket. Akinek szív- és érrendszeri problémái vannak, magasabb vérnyomásra számíthatnak, az asztmások hamarabb befulladhatnak a kéményfüsttől, a cukorbetegek értékei pedig szintén ingadozhatnak a havas időjárás miatt.

Hóesés közlekedés, havazás (Fotó: Máté Krisztián)

Hóesés közlekedés, havazás (Fotó: Máté Krisztián)

A vízben és latyakban gázoltak az emberek és az autók is (Fotó: Máté Krisztián)

Hóesés közlekedés, havazás (Fotó: Máté Krisztián)

A buszmegállókban rostokoltak az emberek
Fotó: Cser Dániel

 

Ez tényleg hóhelyzet!

– Borzasztóan utálom ezt az időjárást, és a havazás a tömegközlekedésre is hatással van. Nagyon rég óta várom a buszom, közben két másik járat már elment. Nincsen jól megszervezve, és a járdák nincsenek is letakarítva. A legnagyobb baj az, hogy nem is lesz, ez holnap is így fog kinézni, aztán majd elolvad magától – mondta a Lokálnak Katalin.

 

– Ez tényleg hóhelyzet! A járdák nincsenek letakarítva, a lépcsők sem, alig tudtam feljönni. Viszont szerencsém volt, mert kivételesen a buszom időben megérkezett, már csak az a kérdés, hogy tudok tovább utazni – fogalmazott Andrea.

 

– Bár vicces, de nem javaslom senkinek, hogy kerékpárral induljon el a havazásban, mint én tettem. Vissza is kellett fordulnom. Ilyenkor az autósok is nehezebben közlekednek, és nem biztos, hogy odafigyelnek a biciklisekre. Bár én dél körül, a csúcsforgalom után indultam el, de így is azt tapasztaltam, hogy legalább két villamos kimaradt – mondta István.

További cikkek:

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  A brit király eltűntnek hitt levele: Olyan, mintha kialudt volna egy fény a családunkból

  Szinte mindenki ismeri VI. György brit király történetét (már csak a 4 Oscar-díjas A király beszéde című nagysikerű filmből is, Colin Firth remekbe szabott alakításával), aki annak köszönhetően lett uralkodó, hogy bátyja, VIII. Eduárd a trón helyett inkább a szerelmet választotta. Györgynek pedig nem csupán a monarchia megtépázott hírnevét kellett rendbe hoznia, de a II.

 • Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Fordulat! Itt tér vissza Joshi Bharat

  Joshi Bharat vezetésével új, saját gyártású műsort indít a LifeTV. Július 20-tól minden hétköznap 17:00-kor kerül képernyőre az Őszintén!

 • Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  Szigorítani kellett az állatmenhelynek a vírus miatt

  A járvány idején is rengeteg kutyus került menhelyre, de sok négylábú talált gazdira is. A Rex Állatszigeten is pörgött az örökbefogadás a karantén alatt, de a szabályokon szigorítani kellett, ugyanis volt olyan, aki csak azért akart állatot tartani, hogyha Magyarországon is bevezetik a kijárási tilalmat, legyen indoka kimozdulni.