2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Program

Budapest történetét mutatják be Gül Baba türbéjében

Kultúrák és korok Budán címmel nyitott új időszaki kiállítást a Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely. A Budapest Történeti Múzeum közreműködésével összeállított tárlat március végéig ingyenesen látogatható.A Budapestről szóló helytörténeti tárlat interaktív eszközök és egy-egy jellegzetes tárgy segítségével mutatja be a város és környéke honfoglalás- és középkori történetét, a török hódítás és Buda visszafoglalásának korszakát, Buda és Pest egyesítését, illetve a Kádár-kort is.

– A kiállítás anyaga kitér Budapest modern nagyvárossá válásának időszakára, és a két világháború közötti, valamint a II. világháború utáni korszakot is érinti – mondta el Szalai István, a Gül Baba Türbéje Örökségvédő Alapítvány vezérigazgatója a kiállítás megnyitóján.


 

Kultúrák és korok Budán Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely (Fotó: Máté Krisztián)

Láng Orsolya, a Budapesti Történeti múzeum régészeti főigazgató-helyettese szerint a kiállított tárgyak szimbolikusan jellemeznek egy-egy adott időszakot Budapest történetéből.

A Kultúrák és korok Budán című tárlatot Kassai Hajnal, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) múzeumi főosztályvezetője nyitotta meg. Hangsúlyozta: Gül Baba türbéje maga is részese és tanúja volt a magyar főváros gazdag, sokszor viharos történelmének. A nemrég felújított épületegyüttes egyszerre emlékeztet az oszmán hódításra, és szimbolizálja a kultúrák közötti párbeszédet.


Kultúrák és korok Budán Gül Baba Kulturális Központ és Kiállítóhely (Fotó: Máté Krisztián)

 

Kapcsolódó Cikkek