2020. július 10., péntek
Amália

Külföld

Búvárok kutatnak eltűntek után az új-zélandi Fehér-sziget körül

Búvárok kutattak szombaton két eltűnt után az új-zélandi Fehér-sziget körül, ahol a héten váratlanul kitört egy tűzhányó, időközben pedig elhunyt egy újabb személy a vulkánkitörés sérültjei közül.

A búvárok rendkívül nehéz körülmények között dolgoznak. John Tims rendőrfőnök-helyettes szerint a vulkánkitörés miatt rosszak a látási viszonyok a vízben. Elmondta, hogy a búvárok védőöltözetben merültek víz alá, s minden alkalommal, amikor feljönnek, friss vízzel kell lemosni őket. A helyi sajtó a búvárokra hivatkozva beszámolt arról is, hogy a sziget körül sok elpusztult halat találtak.


A rendőrség közlése szerint a szárazföldi kutatóakciót – amennyire a körülmények ezt lehetővé teszik – már vasárnap folytatják a vulkanikus szigeten.

Szombaton egy újabb személy hunyt el súlyos sérülései következtében – közölte a rendőrség és az egészségügyi minisztérium.

A Fehér-szigeten hétfőn tört ki tűzhányó, amikor több tucat turista volt ott. Pénteken hat holttestet sikerült kihozni a szigetről. Nyolc ember halálát pedig már korábban megerősítették. A szombati halálesettel összesen 15-re emelkedett a halálos áldozatok hivatalos száma. Két embert továbbra is eltűntként tartanak nyilván, és úgy vélik, nincsenek életben, több tucatnyian pedig megsérültek a vulkánkitörés miatt.

Az új-zélandi földtani megfigyelő rendszert működtető szakértők szerint a tűzhányó továbbra is veszélyes.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök bejelentette, hogy hétfőn egy perc néma csenddel kíván megemlékezni a vulkánkitörés áldozatairól. “Bárhol is legyünk Új-Zélandon, vagy a világ valamely más pontján, ez egy olyan pillanat, amelyben azok oldalán állunk, akik elvesztették szeretteiket ebben a rendkívüli tragédiában” – mondta a kormányfő.

Kapcsolódó Cikkek