2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Veszprém

Civileket készítettek fel az Európa Kulturális Fővárosa programra

Fórumra hívta a veszprémi civileket az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program péntek délutánra. A Hangvilla harmadik emeletére szervezett eseményre minden olyan nem profitorientált veszprémi egyesület és alapítvány jelentkezhetett, aki hozzátenne az EKF-vízióhoz. Az első ilyen fórum – merthogy több is lesz – telt házzal indult.

Az első Civil Fórumon Porga Gyula, Veszprém polgármestere és Mike Friderika, az EKF Programfejlesztési és Nemzetközi Kapcsolatok igazgatója mutatta be a Veszprém–Balaton 2023 program céljait, eddigi eredményeit, és részletesen ismertetették az EKF civil szervezetekkel való jelenlegi és jövőbeli kapcsolódási lehetőségeit.


Minden olyan civil szervezet részt vehetett a fórumon, aki szeretné ötleteivel, munkájával gazdagítani Veszprém EKF-programját (fotó: Kovács Bálint)

A felvezetőben Porga Gyula hangsúlyozta, hogy az EKF program elsősorban nem infrastrukturális fejlesztésekről és a Veszprém utcáin megforduló világsztárokról, fesztiválokról szól. Lehetnek persze ilyen aspektusok is, de a térségbeli közösségfejlesztés és az, hogy 2023 után jobb legyen Veszpréminek lenni, előrébb való. A koncepció kidolgozására alig több mint 3 év áll rendelkezésre.

A telt házas eseményen elhangzott az is, hogy program lényegében az önkéntesség, a partnerség, a helyi identitás, a hagyomány és innováció, valamint a környezettudatos tervezés és szervezés témái köré épül.


Navracsics Tibor lett az EKF-programért felelős kormánybiztos (fotó: Bertalan Melinda)

Időközben kiderült, hogy ki képviseli a kormányt a szervezés folyamatában. A Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint 2021. november 30-ig Navracsics Tibor korábbi uniós biztos kormánymegbízottként felel az Európa Kulturális Fővárosa program koordinálásáért. Feladata az infrastrukturális feltételek megteremtésének, a kormányzati források felhasználásának koordinálása, és kapcsolattartás a város, a kormány és az Európai Bizottság között.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.