EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Egyéb Ózd

Csáki szalmája lett az ózdi kassza

Olyan, mint a Csáky szalmája” mondogatják, ha valaminek nincs gazdája, és ezért észrevétlenül széthordják, akik csak akarják. A november 21-i ózdi képviselő-testületi ülésen ismét szóba került a szivárványkoalíció pénzéhsége, de az Ózdi Kohász Sport Club méltánytalan helyzete is terítéken volt.

Napirend előtt dr. Csuzda Gábor (Fidesz–KDNP) kért szót, aki az önkormányzati vezetéstől az ózdi felnőtt futballcsapat kritikus helyzetére várt választ. Az idén 110 éves klub a megszűnés szélén áll, hiszen a Putnok ellen már nem tudtak kiállni, az utánpótláscsapatok távozása miatt pedig a kötelező korosztályokat nem tudják pályára küldeni, amiért az MLSZ büntetőpontokat von le. A frakcióvezető visszatekintett 2017-re, amikor Fidrus Péter sportért felelős alpolgármester kijelentette, hogy összeállt a szakmai stáb, ami után az ózdiak ismét reményt kaptak a helyi futball felemelkedésére. Kifogásolta a stadion állapotát is, ami miatt a létesítmény nem alkalmas NB III-as mérkőzések lebonyolítására. „Mi lesz veled, ózdi labdarúgás? Lehet, hogy a 110 éves jubileumra felnőtt futballcsapat nélkül marad Ózd?” – tette fel a kérdéseket.


Janiczak Dávid kijelentette, hogy senki nem jövőbe látó, majd a klub vezetését alkalmatlannak minősítette, akik állítása szerint az elnyert TAO pénzekkel nem tudnak elszámolni. Fidrus Péter képviselő javasolta, hogy a következő testületi ülésre hívják meg Gál László klubelnököt, és ott tisztázzák a kialakult helyzetet.

A következőkben Döbör Attila tett esküt bizottsági tagként, az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottságába pedig helycsere révén bekerült dr. Mustos Lajos ügyvéd. Ennek kapcsán szólalt fel újra dr. Csuzda Gábor, mert a kormánypárti képviselők úgy érezték, kötelességük tájékoztatni az ózdi embereket a korábbi elsumákolt testületi ülés lényegéről, amit a városi televízió „elfelejtett” közvetíteni. A szivárványkoalíció visszaélt a rábízott hatalommal, és gátlástalan módon az egekbe emelte a felügyelőbizottsági tiszteletdíjakat. A távhőnél az elnöknek a korábbi havi 40 ezer helyett 200 ezret, a tagoknak 20 ezer helyett 150 ezret szavazott meg a magát pártatlannak valló testületi többség. Lényeg, hogy a négy önkormányzati cég, vagyis a távhő, az Ózdinvest, az OSÉK és az Ózdi Kommunikációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottságának tagjai a korábbi öt év 19,2 milliós tiszteletdíja helyett ebben a ciklusban 102,6 milliót vágnak zsebre, ami mögött nem igazán lehet teljesítményt felmutatni. A frakcióvezető visszatetszőnek találta Farkas Péter Barnabás alpolgármester megjegyzését ezzel kapcsolatban, aki az összeget összehasonlította a minimálbérrel, holott akiknek ennyi a keresete, azok főállásban és napi nyolcórás munkaidőben dolgoznak.


Pénzben veszik ki a szabadságot

A képviselők elé tájékoztatásként terjesztették be a polgármester pénzben történő szabadságmegváltását, amivel a Fidesz–KDNP nem értett egyet. Janiczaknak 22 napja maradt benn, ami eleve kérdéseket vet fel, mert túl sok időt töltött kampányolással, és azt csak szabadidejében tehette volna meg, mégis összegyűltek a ki nem vett napok. Fidrus Péter korábbi alpolgármester állítólag 52 napot hagyott bent, és szintén igényt formált annak kifizetésére. Igaz, utóbbi napirendi pontot az ülés kezdetekor törölték, de úgy tudjuk, a lényegen ez nem változtat. Dr. Csuzda Gábor kijelentette, hogy bár törvényes az eljárás, de ő etikátlannak tartja, mert ezek az összegek átvihetők a következő ciklusra. Nehéz ugyanis összeegyeztetni a város kasszájának ilyen brutális mértékű leapasztását azzal a levéllel, amit a polgármester küldött a képviselőknek arról, hogy nehéz gazdasági helyzet elé néz Ózd.

 

Közmeghallgatás

Közmeghallgatást is tartottak az ülés után, ahol Mészáros Gyula egykori önkormányzati képviselő felemlítette a magasra emelt tiszteletdíjakat, és néhány szolgáltató ügyfélfogadási időpontját kifogásolta. Egy másik korábbi városatya, Bárdos István azt emelte ki, hogy a városi televízió „egy kapura játszik”, és hiányolja az évekkel ezelőtti fórumot, amikor a lakosság betelefonálhatott a stúdióban nyilatkozó képviselőnek.

Fotó: Fidesz
A Fidesz-KDNP frakció kifogásolta a bennmaradt szabadságok kifizetését

Kapcsolódó Cikkek