EUR: 355,16 Ft
CHF: 331,88 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Extra

Csodás karácsonyi menü 10 ezer forintból

Karácsonykor az ajándékokon és a dekorációkon kívül az ünnepi menü a legfontosabb. A sok kiadás mellett azonban szinte lehetetlen olyan fogásokat készíteni amik finomak, különlegesek, ugyanakkor az alapanyagok ára sem terheli meg túlságosan a pénztárcánkat. A Lokál most Marton Adrienn privát séf segítségével rakott össze egy teljes karácsonyi menüt, amelynek elkészítése mindössze 10 ezer forintba kerül. 

Előétel: Karácsonyi fahéjas borleves mandulás habbal (3000 forint)


fotó: Komáromi Annamária

Leves:

  • 4 dl tokaji szamorodni
  • 4 dl narancslé
  • 1 db narancs reszelt héja
  • 1 tk. vanília őrlemény
  • 1 rúd fahéj
  • 6 db szegfűszeg
  • 2 tojássárgája
  • 4 ek. cukor
  • 3 dl habtejszín
  • 2 ek. liszt

A narancslevet a borral, a vaníliaőrleménnyel, a narancs héjával és a fahéjjal, a szegfűszeggel együtt felforraljuk. A tojássárgáját a cukorral kihabosítjuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd a lisztet is. A levest lehúzzuk a tűzről és a tejszínes keverékhez öntjük egy szűrőn keresztül, majd az egészet visszatesszük a lábosba, és addig keverjük, míg kicsit besűrűsödik.


Mandulás hab:

  • 5 deka mandulaforgács
  • 1 tojásfehérje
  • 2 ek. cukor

A tojásfehérjét kemény habbá verjük a cukorral, majd evőkanállal galuskákat formázunk belőle, és forró vízben kifőzzük. A mandulaforgácsot egy száraz serpenyőben megpirítjuk. A borlevest a mandulával megszórt habgaluskával tálaljuk.

Főétel: Töltött kelkáposzta kapros tejföllel (4000 forint)

fotó: Komáromi Annamária

Töltött kelkáposzta:

  • 1 kg sertéscomb darálva
  • 20 dkg gersli
  • 2 fej hagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 fej kelkáposzta
  • 2 ek. pirospaprika
  • 1 ek. csombor
  • só, bors, babérlevél

A hagymákat apróra vágjuk, és megdinszteljük. Fél liter vizet felforralunk, majd a gerslit egy csipet sóval puhára főzzük. A darált húshoz keverjük a puhára párolt hagymát és gerslit, ízesítjük pirospaprikával, csomborral, sóval és borssal. A kelkáposztát leveleire szedjük, a vastagabb részeket kivágjuk, utána sós, szódabikarbónás forró vízbe merítjük, majd hideg vízbe tesszük, szárítjuk. A kelkáposztát kiterítjük, és egy kanál segítségével a darált húsos keverékből a a káposzta közepére kanalazunk, a két végét behajtjuk és feltekerjük. Egy tűzálló tálba pakoljuk őket és felöntjük annyi vízzel, ami éppen ellepi. Babérlevelet dobunk rá, és lefedjük. A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és 60 perc alatt készre főzzük a töltött káposztákat.

Kapros tejföl:

  • 1 ek. kapor
  • 2 dl habtejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 csomag bacon

A tejszínt és a tejfölt egy habszifonba töltjük, kaporral és sóval ízesítjük.  A bacont ropogósra sütjük, és a töltött kelkáposztára teszünk belőle egyet, végül mellé nyomunk 1-1 kapros habrózsát és ezzel kész is a fantasztikus reform töltött káposztánk.

Desszert: Mézes puszedli aszalt szilvával (3000 forint)

fotó: Komáromi Annamária

Puszedli (30 darabhoz):

  • 30 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 15 dkg méz
  • 10 dkg porcukor
  • 10 dkg zsír
  • 3 db tojás
  • 1 csomag aszalt szilva
  • 1 kk. szódabikarbóna
  • 1 kk. fahéj
  • 1 kk. őrölt szegfűszeg
  • 1 késhegynyi őrölt gyömbér

A mézet felolvasztjuk, majd elkeverjük a porcukorral, a zsírral és a tojásokkal. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a gyömbért, a szódabikarbónát. Összekeverjük a mézes masszával, és összegyúrjuk. A tésztából diónyi golyókat formázunk, úgy, hogy a közepébe egy aszaltszilva-darabot teszünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe kicsit távolabb egymástól a tepsibe pakoljuk. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig sütjük.

Máz:

  • 20 dkg porcukor
  • 1 db tojásfehérje

A tojásfehérjét felverjük, majd kis adagonként hozzákeverjük a porcukrot. Figyeljünk arra, hogy ne kemény habot készítsünk, hanem inkább folyékony mázat. A kisült puszedliket még langyosan megmártjuk a masszában.

fotó: Komáromi Annamária

Marton Adrienn kulináris művészetekből diplomázott

Edvin Marton felesége gasztroműsorvezető, ételstylist, két eleven kisfiú, Maxim és Noel édesanyja. Az Amerikai Egyesült Államokban kulináris művészetekből szerzett diplomát. Hétről hétre a TV2-n láthatjuk őt, Adri’s Kitchen című műsorában, ahol a főzés mellett, nagy hangsúlyt fektet az ételek professzionális tálalására is. Kreatív receptekért és főzési tippekért érdemes ellátogatni honlapjára, a www.adriskitchen.hu-ra!

 

Radikálisan csökkent az egészségtelen élelmiszerek mennyisége
Az új egészségkultúra program egyik fontos eleme az életmódváltás, ami nemcsak intenzívebb felvilágosító munkával ösztönözhető, olykor rendeletekre is szükség van, hogy az élelmiszergyártók minél egészségesebb termékeket kínáljanak. Ebben a tekintetben hazánk 2019-ben hivatalosan is követendő példává vált az uniós tagállamok számára, mert radikálisan csökkentette a szív- és érrendszeri betegségekben jelentős szerepet játszó transzzsírsavak mennyiségét az élelmiszerekben. Az Európai Unióban 2021-től érvénybe lépő rendelet is a magyar szabályozásban foglalt határértéket állapítja meg. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) újabb kétéves együttműködése részeként az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) azt is felmérte, mivel helyettesítették a hazai élelmiszergyártók a kedvezőtlen élettani hatású transzzsírsavakat. Az OGYÉI által végzett első elemzés kimutatta, hogy az egységes szabályozásnak köszönhetően drasztikusan, 20%-ról 2%-ra csökkent a magas transzzsírsav-tartalmú élelmiszerek száma, és ezzel párhuzamosan a lakosság becsült TFA-bevitele is. Az idén befejeződött második hatásvizsgálat pedig megállapította, hogy az 57 vizsgált termék – egy kivétellel – a rendeleti határértékeknek megfelelő mennyiségben tartalmaz transzzsírsavakat, ugyanakkor a termékek 61%-ánál az élelmiszergyártók a transzzsírsavakat az élettanilag szintén kedvezőtlen hatású, bár kisebb egészségügyi kockázatú zsírokkal helyettesítették.

Kapcsolódó Cikkek