EUR: 351,14 Ft
CHF: 330,41 Ft
2020. július 03., péntek
Kornél, Soma

Egyéb XIII.kerület

Csúcs ez az ovi

Majdnem egymilliárd forintból újult meg a Vizafogó lakótelep panelházai között található ovi. Ennek megfelelően egy XXI. századi intézmény várja a gyerekeket, akik akár csúszdán is kijuthatnak az udvarra.

Emeletről a földszintre – csúszdázva ( Fotó: Sáfár Tibor)

Mint azt lapunk az önkormányzat tájékoztatásából megtudta, az óvoda eredetileg 1984-ben épült, és vasbetonpaneles szerkezetű. Eddig 208 férőhellyel bírt, ám szűkösek voltak a kiszolgálóhelyiségek, számuk is elmaradt a szabványban előírttól. Ezért is volt szükség a teljes körű felújítás mellett  az épület átalakítására, kisebb bővítésére.
A majd egyéves kivitelezés alatt az épület nagy részét megtartották, de bontottak és áthelyeztek válaszfalakat, hogy a használati terek minőségét javítsák. A faszerkezetes bővítmény egy része kültéri, mely mindkét szinten közvetlenül kapcsolódik a beltérhez, ezzel a tervezők megteremtették az emeleti csoportszobák és a kültér közti kapcsolatot. A szinteket egy 7,5 méter hosszúságú csúszda és ezzel egy irányba futó lépcső köti össze. Természetesen az épület akadálymentes, és sószobát is építettek. A csoportszobákhoz kapcsolódik a nagy üvegezett megnyitásokkal a szintenkénti fedett-nyitott terasz, ahol a gyerekek kedvükre játszhatnak.


 

Csoportszobanevek, halakról
Mint az önkormányzat elmondta, a Vizafogó mint terület a Dunához kötődik. A csoportszobák az elnevezésüket a magyarországi élővizekben valaha előforduló halakról – kölönte, süllő, pisztráng – kapták. Az előtérben nagy méretű akvárium, az intézmény tömbjei között tavacska van.

 

Mire jó a sószoba?
A sós levegő belégzése erősíti a gyermekek immunrendszerét, serkenti a légzőszervek aktivitását és a hörgők öntisztulását, képes csökkenteni a közösségekben terjedő fertőzéses megbetegedések kialakulását. Szerencsére  a kerületben elindított Sószoba-program a Vízafogó óvoda fejlesztését is érintette.

Már díjat is nyert az ovi
Az alkotók nemrég elnyerték a Média Építész Díjat a megvalósult épület kategóriában a médiazsűritől és a közönségtől is, valamint a Lechner Tudásközpont Épületrekonstrukciós Különdíját is. Az Építészfórum.hu szakírója  szerint az építészek gondos, minden bútorra, dekorációra kiterjedő figyelmének köszönhetően a vizafogói gyerekek példaértékű épületben lehetnek.

Kapcsolódó Cikkek