EUR: 354,95 Ft
CHF: 331,00 Ft
2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Pécs

Csúcstechnológiával segítenek a Pécsi Tudományegyetemen

Önmozgó külső testváz

Az egészségügyi technológia élvonalába tartozó eszközökkel végez nemzetközi szinten releváns kutatást a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportja. A kutatás célja a súlyos gerincsérültek életkörülményeinek javítása és az exoskeletonok, azaz a súlyos mozgáskorlátozottak számára a mozgás élményét újra elhozó berendezések hosszú távú egészségügyi hatásainak összehasonlító vizsgálata.


A PTE Idegsebészeti Klinikája és Biomedical Engineering Projektjének kutatócsoportja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel (OORI) közösen egy olyan fenntartó terápia kialakítását szeretné elérni, amelyben hosszú, többéves időtávon dolgoznak együtt a gerincvelősérültekkel. A kutatás jelentőségét növeli, hogy az ilyesfajta vizsgálatok világszerte gyerekcipőben járnak – közölte az egyetem.

Hozzátették: az emberi állóképességet, fizikai erőt és mobilitást javító önmozgó külső testvázakat, azaz exoskeletonokat régóta használják az iparban, és a technológia fejlődésének köszönhetően már az egészségügyben is megjelentek az elmúlt években.


A pécsi kutatók által – uniós pályázat révén – beszerzett, az exoskeleton-technológia élvonalát képviselő ReWalk gyártmányú eszközök sík talajon akár napi 10 kilométert is képesek megtenni, megfelelő gyakorlással használhatók a lépcsőn való fel- és lemenésre is, emellett több órát üzemelnek egy feltöltéssel. Mint írták, rendkívül új technológiáról van szó, s jelenleg az egész világon mindössze néhány száz ilyen berendezést használnak.

Nagy segítség

A berendezések a súlyos, az orvostudomány jelenlegi állása szerint járni többé nem képes sérültek számára is újra biztosítják az önálló helyváltoztatás élményét. Mindennek fontos egészségügyi hozadéka is van, hiszen a függőleges testhelyzet lényegesen jótékonyabb hatást gyakorol a szervezetre, mint a kerekesszékben ülés. Így a PTE és az OORI kutatócsapatának reményei szerint tartós életminőség-javulás érhető el a segítségükkel – azzal együtt is, hogy e csúcstechnológiás gépek az áruk miatt egyelőre nem elérhetők a közfinanszírozott egyéni ellátásban, és elsősorban tréning céljára használhatók.

Első jelentős mérföldkőként június közepe óta az egyik beteg már önállóan képes használni a berendezést – írták a közleményükben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek