2020. július 02., csütörtök
Ottó

Egyéb Miskolc

Deák Bill Gyula az Adyban

Bill utoljára februárban lépett fel zenekarával a Becherovka Miskolci Farsangon, és túlzás nélkül állíthatjuk, hogy az ő koncertjén voltak a legtöbben ezen az ingyenes rendezvényen. Az Adyban 2017 novemberében játszott egy telt házas bulit zenekarával, most – december 20-án – vélhetően ugyanilyen lelkes fogadtatásban fog részesülni. Előttük az Eleven zenekar mutatkozik be.

Sikerek

Deák Bill Gyula november 8-án töltötte be 71. életévét, így ez a koncert talán egy kis születésnapi jelleget is ölthet. Az énekes az 1978-ban indult Hobo Blues Banddel lett országosan ismert, az István, a királyban játszott Torda – táltos – szerepével a szélesebb közönség is megismerhette. 1984-től jelennek meg sikeres szólólemezei, 2008-ban Artisjus-díjat kapott, abban az évben Kőbánya díszpolgára lett, 2009-ben megkapta a Fonogram Életműdíjat, majd 2012-ben A Magyar Érdemrend lovagkeresztjét is. Gyakran „a magyar blueskirályként” emlegetik, de Bill Kapitánynak is szokták szólítani. 1984-ben a Budapest Sportcsarnokban Chuck Berryvel közös koncerten lépett fel, aki így vélekedett róla: „Ő a legfeketébb hangú fehér énekes, akit valaha hallottam!”

A blues királya az Adyban lép fel – fotó: Lokál

Orszáczky Jackie, a legendás Syrius énekes-basszusgitárosa emlegette Deák Bill Gyulát elsőként királyként.


– Sokat köszönhettem neki, rengeteget tanultam tőle. Ő volt az első, aki kimondta, hogy Magyarországon Bill, a blues királya. Az ő szavának pedig itthon súlya volt. Sokszor énekeltem a zenekarával, a Syriusszal, aztán Radics Bélával, Bencsik Samuval, Babos Gyulával, Presser Gáborral, Hobóval – a legjobbakkal. Sorolhatnám estig – emlékezett vissza Bill.

– Hobóval mostanában is koncertezünk együtt, néhány különleges alkalommal. Sztárok föltűnnek, eltűnnek, de ha Hobóval mi ketten – még így hetven fölött is – fölmegyünk a színpadra, abból biztos kisül valami jó. Persze fontosak a mostani zenekarom tagjai is! Horváth Zsolt, a billentyűs és Szabó Csaba dobos tizenéve van velem, a basszusgitáros, Takács Józsi hat éve, a gitáros, Nagy Dini is már a negyedik évét tölti nálam. Tehetséges, aranyos gyerekek, imádom őket, koncertre menet szoktunk piálgatni a buszban, a földkerekén nincs még egy ilyen családias, barátokból álló zenekar – tette hozzá a legenda.


Blueséletérzés

Az énekes a blueséletérzést így foglalta össze: „Gyerekkoromban egy ötször ötös szobában laktunk hatan, négy gyerek és a két szülő. Örültünk a cukros-zsíros kenyérnek, de egy almának is. Aki nem kapott elég pofont az élettől, sosem nélkülözött, nem tudhatja, miről szól ez az egész. Én kaptam bőven.”

Bill Kapitányt Miskolcon sok hűséges rajongója várja!

Kapcsolódó Cikkek