EUR: 335,60 Ft
CHF: 316,23 Ft
2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Egyéb Szolnok

Egész Európában közlekedhetnek a magyar IC+ kocsik

December 15-től közlekedik majd az a három újgenerációs InterCity+ vasúti kocsi, amely már Magyarországon, a Szolnoki Járműjavító telephelyén készült. Ez a három szerelvény megkapta azt a tanúsítványt, amellyel Európa bármely országában közlekedhetnek – a többi, már legyártott kocsi engedélyeztetése folyamatban van. Az elkészült kocsikat nemrég belülről is bemutatták.

A bemutatón Szalay Ferenc polgármester, Kerékgyártó József, a MÁV Start Zrt. vezérigazgatója és dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója tájékoztatott az új szerelvények előnyeiről. Az új IC+ vasúti kocsik gyorsabbak, modernebbek és biztonságosabbak elődeiknél: óránként 200 kilométeres sebességre képesek, légkondicionálóval vannak ellátva, vannak köztük akadálymentesített, illetve elektromos és USB csatlakozókkal és WiFi-vel felszerelt kocsik is.


A vonatok GPS-vezérelt, fedélzeti audiovizuális utastájékoztató rendszert is kaptak, amelyek folyamatosan tájékoztatják az utasokat a vonat helyzetéről. A biztonságról egy belső videofelügyeleti rendszer gondoskodik. Az új vonatokkal a Keszthelyre közlekedő Balaton expresszvonatokon lehet találkozni, illetve a Záhony-Balaton, Miskolc-Balaton, Budapest-Miskolc, Budapest-Békéscsaba, Budapest-Nyíregyháza vonalakon.

Hetven új vonat

Nyár vége óta 70 vonat összeszerelését kezdték el, melynek munkálatai a tervek szerint haladnak. Az első szerelvény 2020 januárjában már forgalomban lesz, az utolsó pedig 2021 nyarán indulhat el. A fejlesztés nemcsak azért előnyös, mert idővel le lehet majd cserélni az elöregedett járműflottát, hanem mert így 30 százalékkal kevesebbe kerül egy kocsi, mintha külföldről rendelnének. Ezen kívül körülbelül 500 új munkahelyet is teremt az IC+ kocsik gyártása; 250-et a MÁV-Startnál és 250-et a beszállítóknál.

Szerelés alatt lévő új generációs InterCity-kocsi belseje
MTI/Mészáros János

Jól halad a munka a Szolnoki Járműjavítóban
Fotó: MTI/Mészáros János

Kapcsolódó Cikkek

 • Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Gyász! Elhunyt Wichmann Tamás

  Hosszan tartó, súlyos betegség után 72 éves szerdán korában elhunyt Wichmann Tamás kilencszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenus, az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója – értesült a Nemzeti Sport a családtól.

 • Családi farsang

  Családi farsang

  Apukák és anyukák együtt farsangoltak a csepeli Közösségi Pontban

 • Veszélyes ritkaság

  Veszélyes ritkaság

  Debrecen – Egy sisakos kazuár személyében új lakó érkezett a Debreceni Állat- és Növénykertbe.