2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Debrecen

Egyetemi tudással a mádi borászatért

Új laboratóriumot adtak át a Mádi Bor Akadémián. A Debreceni Egyetem kutatóhelyén a legmodernebb analitikai eszközök segítségével vizsgálják a szakemberek a térség borainak élettani hatásait.

– Az egyetemi tudást állítjuk a mádi borászat és a településfejlesztés szolgálatába – jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja a Mádi Bor Akadémia kutatólaboratóriumának ünnepélyes megnyitóján, melyet szerdán tartottak a Borsay-kastélyban. A 250 millió forint értékű, nagy teljesítményű eszközök beszerzését állami támogatással finanszírozta a Debreceni Egyetem.


A 250 millió forint értékű eszközök beszerzését állami támogatással finanszírozta a Debreceni Egyetem
Fotó: unideb.hu

– 2018-ban két olyan ingatlan is az egyetem vagyonkezelésébe került – a Borsay-kastély és a Grossmann Ház –, ami nagy mértékben segíti az intézmény és a mádi térség közös célkitűzéseinek elérését. Az infrastruktúra rendelkezésre áll, a személyi feltételek is adottak, így már csak egy olyan kutatási programot kell létrehozni, amellyel elérhetjük a kívánt eredményeket. A Debreceni Egyetem regionális intézményként Nyíregyházán, Karcagon, Kisújszálláson és a határon túl is jelen van, a jövőben pedig Mádon is egyre többször fog feltűnni, egyebek mellett a kastély ad otthont a jövő évi kancellári konferenciának – sorolta Bács Zoltán.

Jelentős fejlődés

Mád polgármestere, Tatárka József kiemelte, hogy a Debreceni Egyetem révén megjelenő tudományos háttér jelentős fejlődést generálhat a településen és a borvidéken egyaránt.

– Nemcsak Mádnak, hanem a régiónak is előrelépést jelenthet a labor létrehozása. Mintegy 100 ezer ember profitálhat belőle, aki borászattal foglalkozik a térségben. A gazdák, akik itt vizsgáltathatják majd a boraikat, nézethetik meg a termést, jó hasznát veszik a kutatásoknak – tette hozza a polgármester.

Szilvássy Zoltán rektor a laborátadás kapcsán elmondta, hogy a borakadémia a borvidék kultúrájához, kereskedelmi, gazdasági tevékenységéhez, láthatóságához nyújtott szakmai támogatás mellett – a Debreceni Egyetem multidiszciplinaritását kihasználva – a helyi gazdákkal közösen hozzájárulhat ahhoz, hogy megtalálják és azonosítsák a térség borainak speciális gyógyászati tulajdonságait.


Gyógyító nedű

Szilvássy Zoltán egyetemi vezető előadásában felidézte, hogy már évszázadokkal ezelőtt Nagy Katalin cárnő orvosságként használta a tokaji borokat, és a tengerészek is fogyasztották a C-vitamin-hiány miatt kialakuló skorbut megelőzésére, de orvostudományi bizonyítékokkal eddig nem támasztották alá ezeket az állításokat. Ez most megváltozhat.

– A borakadémia tudatosan és egyedi módon foglalkozik a borhoz kapcsolódó egészségi vonatkozásokkal. Azt szeretnénk, ha a borászati termékek klinikai vizsgálatokon mennének keresztül, és orvosilag is igazolnánk jótékony egészségügyi hatásukat. Ez jelentős versenyelőnyt nyújthat a nemzetközi piacon – hangsúlyozta a rektor.

Kapcsolódó Cikkek