EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb I.kerület

Egykori színészlegendákat idéznek népszerű színművészeink

A Magyar Művészeti Akadémia, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, valamint a Magyar Katolikus Rádió Zrt. bemutatta a Színészlegendák I. – Levelek, naplók, feljegyzések 1800–1866 című hangoskönyvét. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Áldásy-palotájának dísztermében tartott bemutatóra a hangoskönyvben közreműködő színművészek közül Haumann Péter, Mécs Károly, Oberfrank Pál és Rátóti Zoltánt is hallhatták élőben az érdeklődők. A színművészek elmondták, remek alkotómunka folyt a felvétel során, kiváló csapat, jó társaság dolgozott együtt a szépen sikerült albumon. A Színészlegendák I. hangoskönyvet a tervek szerint követi majd a II. és a III. Egyelőre a Magyar Katolius Rádió internetes oldalán lesz hozzáférhető a hanganyag, majd a további részek megjelenését követően a Magyar Művészeti Akadémia ingyenesen szeretné hozzáférhetővé tenni az iskolák, könyvtárak falai között.

Ez az épület volt családi otthona a budai Áldásy-családba benősült Clark Ádámnak is.


Áldásy-palota

A mai palota helyén 1810-ben Affolter Péter özvegyének két nagy ingatlana és Mayerffy Ferenc egy kisebb méretű háza állt. A három épületet 1844-ben bontotta le Áldásy Antal városi főkapitány, hogy a helyükre felépíthesse a saját, klasszicista stílusú palotáját. 1855-től 1866-ban bekövetkezett haláláig ez a földszintes épület volt családi otthona a Lánchíd és az alagút skóciai születésű angol építészének, a budai Áldásy-családba benősült Clark Ádámnak is.

hangoskönyv bemutató, országos színháztörténeti múzeum (Fotó: Máté Krisztián)

A ház építészeti stílusát tiszteletben tartva 1931-ben egy emeletet húztak az ingatlanra. A copf stílusú ablakrácsokat a Margit körút 29-es számú házról hozták át ide. Az 1948-as államosítás után az épület a Fővárosi Elektromos Művek krisztinavárosi központjaként működött. 1953-tól az épület új ura az Országos Színháztörténeti Múzeum és a Bajor Gizi Múzeum lett. Vilt Tibor szobrász saját költségén ekkor állíttatta fel a múzeum kertjében az általa készített Kelemen László-szobrot. A múzeumban nagyon gazdag állandó és időszaki kiállításokkal, előadásokkal, gyermekdarabokkal és játszóházakkal mutatják be a magyar színjátszás történetét.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.