2020. augusztus 12., szerda
Klára

Egyéb Szolnok

Egyre szabálykövetőbbek a horgászok

Évet értékelt a Tisza-tó halügyeiért felelős Tisza-tavi Sporthorgász Nonprofit Kft. december 12-én Tiszafüreden. A társaság mintegy tízéves fennállása óta egyre szabálykövetőbbek a horgászok, és egyre javulnak a sporthoz szükséges feltételek.

A Tisza-tót már létrejötte óta, azaz több mint negyven éve kedvelik a horgászok, hiszen adottságainak köszönhetően mintegy 50 halfaj él ott. Hegedűs Gábor, a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője évértékelő beszédében először megköszönte munkatársai munkáját és a horgászok segítségét, majd az elmúlt évek statisztikáit ismertetve kiemelte, hogy a tározó hazánk három nagy tavához képest „halászatilag” a második legjobbnak számít. Munkatársai 2011 óta a tározó több mint tíz pontján számlálják a horgászokat, az elmúlt nyolc évben 70-90 ezerre tehető a horgásznapok száma.


Az ügyvezető továbbá kiemelte, hogy a Tisza-tó négy évszakos horgászvíz, vagyis az év szinte minden hónapjában (a tiltások kivételével) érkeznek pecások. A statisztikákból kiderül, hogy tavaly a területi horgászjegyek 20 százalékát helyiek, 40 százalékát a tó környéki településeken élők, 35 százalékát budapestiek és 5 százalékát külföldiek váltották meg.

A compó jövő évtől nem fogható
MTI Fotó: Bugány János

A 2015-ben indult, jól működő szelekciós halászatnak köszönhetően idén 65 ezer kilogramm törpeharcsától szabadították meg a tavat, valamint a kárókatona jelenlétét is sikerült az Óhalászi-szigetnél visszaszorítani, és ezt a jövő évben is folytatják. A strandolók kikapcsolódását megkeserítő szúrós sulyom növényt 800 hektár területen kaszálták le, és az iszaposodás ellen 2020-ban is küzdeni fognak – azaz folytatódnak a kotrási munkálatok, hogy a halaknak megfelelő szaporodó-, illetve vermelőhelyet tudjanak biztosítani.


Változások

A horgászattal kapcsolatban változások is történnek, hiszen az újonnan életbe lépő pergetési tilalom miatt november 15-től február 28-ig tilos lesz ezt a tevékenységet végezni a Tiszavalki- és Poroszlói-medencében. Ez alól kivétel Óhalász, Hordód, a VI. és a IX. csatorna.

Január 1-jétől a megtartható halak felső mérethatárai is változnak:

 • Ponty: maximum 70 cm
 • Süllő: maximum 75 cm
 • Kősüllő: maximum 40 cm
 • Csuka: maximum 80 cm
 • Balin: maximum 60 cm
 • Compó: nem fogható

A horgászat egyre népszerűbb sport hazánkban
Fotó: MTI

Három díjat is kiosztottak

 • A Tisza-tó Legsportszerűbb Horgásza elismerést Farkas László sporthorgász vehette át, aki évek óta ír könnyed hangvételű beszámolókat Tisza-tavi élményeiről.
 • A Tisza-tavi Horgászatért díjat a Békés Drén Kft. vehette át, amely az Örvényi-morotva részleges kotrását végezte idén januártól márciusig, aminek köszönhetően egy kilométer hosszan jöhetett létre halágy.
 • A Tisza-tó Halaiért életműdíjban részesült dr. Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság elnöke, aki a tározó létrejötte óta 50 halfaj ittlétét igazolta, és 2015-ben hívta életre a társaságát azért, hogy több figyelem irányuljon a halakra. Mindemellett meglátásaival, szakmai véleményével is segíti a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft.-t.

Molnár Judit

Farkas László lett a Tisza-tó legsportszerűbb horgásza. Fotó: Lokál Extra

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt a híres filmrendező

  Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

 • Húsban a jövő

  Húsban a jövő

  Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.