2020. augusztus 12., szerda
Klára

Program

Együnk, tegyünk szerencsés új évért!

Lencsét, rétest, malachúst kell enni újév napján, nem szabad kivinni a szemetet és még számos szerencsehozó babonát tartunk még ma is. Lássuk, pontosan mit is jelképeznek ezek az ételek, és milyen fortélyokkal remélhetünk még a boldogabb új esztendőt.

  1. A babona szerint a disznó kitúrja a szerencsét, ezért eszünk szilveszterkor malacot. A szárnyas viszont elkaparja, ezért száműztük az év végi, újévi menüből.
  2. A halról egyes országrészekben úgy vélik, ahány pikkely, annyi pénz áll a házhoz. Más tájakon viszont az a hiedelem tartja magát, hogy elúszik vele a szerencse.
  3. Eleink úgy tartották, el kell tenni egy keveset a szilveszteri lakomából, így majd az új évben sem szenvedünk hiányt semmiben.
  4. A rétessel a hiedelem szerint a boldogságot és az életet lehet hosszúra nyújtani. Minél több benne a töltelék, annál több lesz az öröm az eljövendő esztendőben.
  5. Lencsét azért eszünk, hogy az év során soha ne ürüljön ki a pénztárcánk. E célra a bab vagy más szemes gabona is megfelel.
  6. Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, nehogy betegséggel töltsük a következő évet.
  7. A szemetet tilos kivinni, a babona szerint a szerencsénket is kidobjuk vele.
  8. Nagyanyáink megtöltötték ilyenkor a félig üres konyhai dobozokat, tárolókat (só, cukor, fűszer, liszt stb.), hogy bőséget hozzanak a háztartásba.
  9. A régi babona modern változata, hogy legyen ilyenkor legalább egy nagy értéket tartalmazó bankkártya vagy egy nagy címletű bankó a tárcánkban. A hiedelem szerint akkor az alá nem csökken a vagyonunk egész évben.
  10. Legyen az autó is megtankolva, hogy az új évben mindig fussa üzemanyagra.

Szerencsehozó babonák a nagyvilágból

A svájciak úgy tartják, pontban 12 órakor 12 korsó sört kell meginni, hogy az új évben szerencsések legyünk.


A görögök szerint, amint az újév elkezdődik, minden órát fel kell húzni a házban.

Olaszországban éjfélkor 12 szőlőszemet kell megenni, és újév napján új, piros alsó- és felsőruhát kell viselni, a megunt, régi dolgokat pedig ki kell tenni az ablakon. A pénztárcába lencsét kell rakni.


Szlovákiában az ünnepi asztalterítő alá pénzt tesznek.

Balszerencsét jelent, ha az új naptárt előre kiakasztjuk vagy előre írunk a jövő évi határidőnaplóba. Így tartják az angolok.

Kapcsolódó Cikkek