2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Egyéb Szombathely

Ekler Luca megváltotta tokiói repülőjegyét

A szombathelyi sportoló három érmet nyert a Dubajban megrendezett paraatlétikai világbajnokságon. Ezek közül kettő olimpiai kvalifikációt ért.

Fotó: CSG
Ekler Luca három éremmel tért haza Dubajból

Ekler Luca a T38-as kategórián belül három számban indult az Egyesült Arab Emírségekben megrendezett viadalon. Ezek közül egyértelműen abban a távolugrásban számított a legnagyobb esélyesnek, melyben 5 méter 51 centiméterrel ő tartotta a világrekordot. Szalma László tanítványa Dubajban szerencsére hozta az elvárt teljesítményt és 5,31 méteres teljesítményével aranyérmet nyert. Ezúttal ez „csupán” új világbajnoki csúcsot jelentett. No, meg cseppet sem mellékesen paralimpiai kvótát.


Fotó:MTI/EPA/Haled Mahmoud
Dubaj, 2019. november 13.
A brit Sophie Hahn, az ausztrál Ella Pardy, a brit Olivia Breen és Ekler Luca (b-j) a para-atlétikai világbajnokság T38-as kategóriájának 100 méteres síkfutásában Dubajban 2019. november 12-én. Ekler Luca ezüstérmet nyert.

Ekler Luca paraatléta

– Őszintén szólva távolugrásban az aranyéremért mentem a világbajnokságra, és ezt a tervet sikerült is megvalósítanom. A két futószámban elért második helyezések viszont minden várakozásomat felülmúlták. Igaz, hogy mindkét ezüstéremhez egyéni csúcsot kellett elérnem. A felkészülésem amúgy nagyon jól sikerült. Dubajban a hőmérséklettel nem volt semmi gond, de az erős szél komoly feladat elé állított. Különösen a távolugrásnál volt zavaró, de azért az aranyérem így is összejött.

Ezzel még korántsem volt vége a sikereknek, ugyanis a 100 méteres síkfutásban is összejött a kvalifikáció. Ezt 12,89 másodperces egyéni csúccsal sikerült kiharcolnia, ami amúgy vb-ezüstérmet jelentett a számára. Ebből a nemesfémből még egyet hazahozott a TFSE versenyzője: 200 méteren 26,61 másodperccel lett második.

Így Ekler Luca két számban, távolugrásban és 100 méteres síkfutásban indulhat a Tokióban 2020. augusztus 25-én kezdődő paralimpián, mivel a 200 méter nem szerepel a verseny programjában.


Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Ekler Luca távolugró paraatléta átveszi az Év egyetemi sportolója díjat Schanda Tamástól, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkárától Budapesten, a Testnevelési Egyetemen tartott ünnepségen 2019. november 21-én.

Lorencz Péter nyomdokain

Ekler Luca remek teljesítményének köszönhetően annak a Lorencz Péternek léphet a nyomdokaiba, aki 1984-ben a szombathelyi Vasakarat SC versenyzőjeként jutott ki a paralimpiára. Az azóta már elhunyt kitűnő sportember New Yorkban magasugrásban nyert bronzérmet. A 100 méteres síkfutásban negyedik, míg 400 méteren kilencedik lett.

Kapcsolódó Cikkek