2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Nyíregyháza

Életműdíjat kapott Bárány Frigyes

A Magyar Művészeti Akadémia színházművészeti tagozata életműdíjat adományozott Bárány Frigyesnek, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház örökös tagjának, a Pesti Vigadóban tartották az ünnepséget, amelyen Frici bácsi nem tudott részt venni.

A Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész, aki a napokban töltötte be a 89. életévét, 1981-től a nyíregyházi teátrum tagja. Amikor négy évvel ezelőtt megjelent az életét bemutató kötet, a Thália papja című könyv, azt mondta, az életben nem szeret színészkedni. Szerinte, ha van titok, akkor az az, hogy minden helyzetben magát adja, olyan szeret lenni, mint amilyen otthon a fürdőszobában. Úgy fogalmazott: a színház varázsa abban rejlik, hogy élő, nem olyan, mint a mozi.


– Igénylik az emberek, hogy szemtől szemben lehessenek a színésszel, és azt is, hogy a színház kérdéseket tegyen fel. Ez nem azt jelenti, hogy megoldást is adnia kell, az mindenkinek a maga dolga. Emlékszem, amikor csak néző voltam, egy-egy színházi élmény után nemesebbnek, jobbnak éreztem magam. Amikor színpadra állok, ugyanezzel az élménnyel szeretném megajándékozni a közönséget. A játék legnagyszerűbb pillanataiban összedobbannak a szívek. Ezt nem pótolhatja sem a film, sem a mozi, ezért hiszem, hogy a színháznak mindig van jövője – mondta akkor.

Töretlen pályafutás

Nyíregyháza díszpolgára, Bárány Frigyes színművész több évtizeden keresztül a magyar színházkultúrát szolgálta. Pályafutása töretlen volt, kimagasló művészi teljesítményekkel; kortárs és klasszikus színpadi és filmszerepekkel. Alakításai gazdagon árnyalt, mély humánumról és példaértékű mesterségbeli tudásról árulkodtak.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.