EUR: 335,95 Ft
CHF: 313,37 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Egyéb

Elindult az Országfásítási Program

A november elején kezdődött Országfásítási Program első ütemében 86 település érintett, amely során a kormány célja az erdőterületek és a fával borított területek nagyságának növelése – közölte a Lokállal az Agrárminisztérium. A most kezdődő ültetési szezonban az állami erdőgazdaságok saját területeiken több mint 550 hektár új erdőt telepítenek.

Nagy István agrárminiszter szerint az erdők mennyiségi növelése mellett minőségi megújításuk is fontos része az Országfásítási Programnak.


– Nemcsak az erdőgazdálkodási célú, hanem a mezőgazdasági célú vagy egyéb területeken is, amilyenek például a parkok, kertes házi övezetek, vasút vagy utak melletti fasorok. Az ennek érdekében elindult erdőtelepítési és országfásítási program során szeretnénk elérni azt is, hogy a mintaprogramot lebonyolító állami erdőgazdaságok mellett a magángazdálkodók is újra kedvet kapjanak a telepítéshez. Ezért növeltük az erdőtelepítési egységárakat a Vidékfejlesztési Program pályázati támogatásainál 80–130 százalékkal. Az állami erdőgazdasági mintaprogram végrehajtása 550 hektáron zajlik, és terveink szerint az állami erdészetek évente mintegy 500–1000 hektáros tempóban fognak haladni az erdőtelepítéssel – közölte a Lokállal az Agrárminisztérium.

Hozzátették, az ültetések közvetlen költsége több száz millió forint, az ápolásokkal együtt azonban milliárdos nagyságrendű feladat ekkora erdőterület létesítése. Az erdőterületek növeléséhez ősszel és jövő év tavaszán mintaprogramokat indít az Agrárminisztérium, és előkészítik az országos fásítási programot.


 Kiemelt támogatás az erdőtelepítőknek

A Vidékfejlesztési Programban mintegy 106 milliárd forintnyi támogatást biztosít az agrártárca az erdőgazdálkodás számára, amelyben kiemelt szerep jut az erdőtelepítéseknek – közölte korábban Kis Miklós vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

 

 Válasz lehet a klímaváltozásra

A jövőnk függ attól, hogy mennyi erdőt telepítünk – mondta Nagy István agrárminiszter. Svájci kutatók szerint az erdőtelepítés a leghatékonyabb megoldás a globális felmelegedés problémájára. Az Agrárminisztérium lapunknak elmondta: az erdőgazdálkodás választ adhat a klímaváltozás kihívásaira. A meglévő erdők fenntartásával meg tudjuk őrizni a meglévő szénmegkötő kapacitást, új erdők telepítésével pedig növeljük.

 

Erdőökológusok vadítják vissza az erdőket

– Egy kísérleti program keretében ökológusok a gazdasági tevékenység alatt álló erdőkben egy-egy területet „visszavadítva” természetesebb, az idősebb őserdőkre jobban hasonlító erdőállomány kialakulását segítik Magyarországon. A természetes erdők és az őserdők amellett, hogy megőrző helyei a biológiai sokféleségnek, a klímaváltozás is kevésbé érinti ezeket a területeket – mondta el az M1-en Aszalós Réka erdőökológus.

 

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember autója megfizethetetlen

  A Vasember sztárja hatalmas népszerűségnek örvend a szuperhős film óta. Ennek megfelelően irdatlan összeget keresett a mozival, amiből jutott egy szuper járgányra is.

 • Tényleg ilyen rossz?

  Tényleg ilyen rossz?

  A budapesti szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdette meg a Főpolgármeseri Hivatal a múlt hét végén a szálló por légszennyezettségi szintje miatt.

 • Megtisztelő Győrben játszani!

  A magyar válogatott Lukács Viktória nyártól a Bajnokok Ligája-címvédő Győri Audi ETO KC kézilabdacsapatában folytatja pályafutását.