2020. július 16., csütörtök
Valter

Sport

Elítélt terrorista gyilkolt Londonban

Robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt volt börtönben a Londonban elkövetett pénteki késeléses támadás gyanúsítottja, akit tavaly helyeztek feltételesen szabadlábra.

Két embert megölt, hármat pedig megsebesített egy 28 éves terrorista pénteken London pénzügyi negyedében, a London híd északi végénél. A késes támadót, Usman Khant a rendőrök a helyszínen agyonlőtték. Az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára a terrortámadást.


Usman Khan
MTI/AP

 

A terroristát 2012-ben robbantásos merényletek előkészülete és dzsihadista kiképzőtábor létrehozásának terve miatt 16 évnyi börtönbüntetésre ítélték több társával együtt. Azzal a kikötéssel ítéltek el Khant, hogy minimum 8 év letöltése után kerülhet szóba feltételes szabadlábra helyezése, ennek ellenére már tavaly decemberben szabadlábra helyezték próbaidőre. Érdekesség, hogy a 2012-es ítélet kihirdetésekor, az eljáró bíró, Alan Wilkie kijelentette, hogy Khan nem szabadulhat korábban, illetve „sokkal veszélyesebb dzsihadistának” nevezte társaihoz képest.


MTI/AP/@HLOBlog

Kiderült az is, hogy az egyik áldozat, Jack Merritt annak a rehabilitációs programnak a koordinátora volt, amelynek konferenciáján a támadó is részt vett meghívottként, közvetlenül a merénylet elkövetése előtt. A 25 éves Merritt, a Cambridge-i Egyetem kriminológiai tanszékének munkatársaként vett részt a Learning Together (Közös tanulás) címmel rendezett konferencián.MTI/AP/Luke Poulton/Luke Poulton

Mielőtt a rendőrök kiértek volna a terrortámadás helyszínére Khant járókelők – köztük egy lengyel szakács – próbálták meg ártalmatlanítani. Egy férfi poroltóval ment neki a terroristának, a lengyel pedig egy narválszarvval támadta meg őt.

Forrás: Facebook

Kiakadt a brit miniszterelnök

MTI/EPA/Vickie Flores

Boris Johnson brit miniszterelnök képtelenségnek és visszataszítónak nevezte, hogy Usman Khan mindössze nyolc év letöltése után szabadlábra kerülhetett, ezért a brit kormány sürgősséggel felülvizsgálja a súlyos bűncselekményekért elítéltek próbaidős szabadlábra helyezésének szabályozását. Elmondása szerint valószínűleg 74 körül lehet azoknak a száma, akiket terrorizmus miatt ítéltek börtönbüntetésre, de Usman Khanhoz hasonlóan büntetésük letelte előtt elengedték őket.

Hágában is késeltek


MTI/AP/Phil Nijhuis

Nem sokkal a pénteki londoni események után a hollandiai Hágában is késeléses támadás történt. A bűncselekmény ötszáz méterre a parlament épületétől, Hága belvárosának leglátogatottabb bevásárlóutcáján történt, amely zsúfolt volt a karácsonyi szezon kezdete, illetve a fekete pénteki bevásárlások miatt. A 35 éves elkövető három embert késelt meg, köztük egy 13 éves kisfiút és két 15 éves kislányt. Mindhárman könnyebben sérültek meg, már kiengedték őket a kórházból. A 35 éves férfi elmenekült a helyszínről, azonban szombat este elfogták.

 

Kapcsolódó Cikkek