EUR: 355,10 Ft
CHF: 331,84 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Ózd

Előkészületben a gazdasági bizottság ózdi ülése

Miniszteri meghallgatást tartottak az Országgyűlés gazdasági bizottságában a külgazdaság jelen helyzetéről. Elhangzott: Magyarország rekordévet zár az exportképesség terén, és nő a külföldi befektetett érték is. Szóba került a hazai acélipar, ahol fontos a német gazdaság magyarországi jelenléte, hiszen az Aicher-csoport ózdi üzeme, az ÓAM Kft. kulcsfontosságú ezen a területen.

A tanácskozáson Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Menczer Tamás államtitkár mellett részt vett Riz Gábor, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 3-as számú választókerület elnöke és országgyűlési képviselője is, aki márciusra szervezi a bizottság kihelyezett ülését az ÓAM-ba.


Mint ismeretes, a magyar állam 2019 januárjában 30 millió euró összegért 20 százalék tulajdonrészt vásárolt a Max Aicher német építő- és acélipari nagyvállalkozó tulajdonában lévő ózdi cégből. A többségi tulajdonos 60 millió euró technológiai és eszközbeszerzési beruházásról döntött, a munkálatok pedig már folyamatban vannak. Ennek része lesz az a  környezetvédelmi beruházás is, ami után az üzem károsanyag-kibocsátása a jelenleginek hozzávetőleg egytizedére fog csökkenni.

Előnyös mindenkinek

A kölcsönös együttműködés mindkét fél számára előnyös, mert az államnak 2023-ig 25 ezer milliárd forint értékű megrendelés állománya van acéltermékekre, amit nem titkoltan a hazai acélgyárakból szeretne realizálni. Az értékteremtő és kapacitásnövelő beruházás mellett új munkahelyek is létrejönnek, ami erősíti Ózd térségének foglalkoztatási mutatóit.

Fotó: Parlament
A GB ülésen szó volt az acéliparról is

Fotó: Lokál archív
A jelenleginél több acélterméket igényel a hazai építőipar

Kapcsolódó Cikkek