2020. április 10., péntek
Zsolt

Belföld

EMMI: Kiszámítható lesz a színházak fenntartása

Átlátható működési modellt,  kristálytiszta,  kiszámítható helyzetet és felelősségi viszonyokat  teremt a kulturális törvény a színházak fenntartásában – írja közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A közleményből kiderült: az önkormányzatok ezután is szabadon dönthetnek, hogy önként vállalt feladatként fenntartanak-e saját színházat vagy sem, és ha igen, azt csak önkormányzati vagy vegyes (állami és önkormányzati) fenntartásban kívánják-e működtetni.


Hozzátették, a színház működéséért a fenntartó a felelős. Önkormányzati színház önkormányzati pénzből, állami színház állami pénzből, vegyes fenntartású színház pedig állami és önkormányzati forrásból fog működni.

Kijelentették, hogy a most benyújtott kulturális törvényjavaslat célja, hogy a közpénzeket átláthatóan használják fel, és teljesen világos felelősségi viszonyok társuljanak hozzá. Az elmúlt időszakban köztörvényes, nem pénzügyi jellegű visszaélések gyanúja merült fel állami és önkormányzati forrásokból is működő színházakban.

Leszögezték: A Gothár-féle szexuális zaklatási ügy nem maradhat következmények nélkül.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek