2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Zalaegerszeg

Etessük őket!

A meteorológusok figyelmeztetnek, érkeznek a mínuszok, a havas esők, a havazások. Ilyenkor nemcsak az ember, hanem az állatok, köztük a madarak is nehezen viselik a megváltozott időjárást, különösen a táplálék hiányát. Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az etetés nagy könnyebbséget és biztonságot jelent a környék madarainak − nekünk pedig rengeteg megfigyelési élményt −, de csak akkor, ha az etetést folyamatosan, egész télen végezzük. Elég néhány marék magot kiszórnunk, a napraforgó, az állatkereskedésekben beszerezhető pintyeleség, köles és a tört dió is tökéletesen megfelel, illetve az ágakra egy-két almát felszúrnunk, ami a madarak zsírtartalék-felhalmozását is segítheti, hívja fel a figyelmet Darázsi Zsolt, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Zala megyei titkára. Ám ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba, hiszen az etetőre járó kis testű, gyakran alig 4,5–10 gramm körüli testtömegű madarak számára a –10 Celsius-fok alatti hőmérsékleten a tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát. Ha másnap nem tudnak eleget táplálkozni, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. Készítsünk etetőket, mint ahogy a tavalyi zalaegerszegi télben készült fotónk is bizonyítja, szükség van rá!

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.