EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Külföld

Évtizedek óta először ismét van Kubának miniszterelnöke

Évtizedek óta először ismét van Kubának miniszterelnöke, a néhai Fidel Castro által létrehozott berendezkedés decentralizálását célzó új alkotmány alapján Miguel Díaz-Canel elnök Manuel Marrero Cruzt nevezte ki szombaton a karibi kommunista ország kormányfőjévé.

Az 56 éves Manuel Marrero Cruz építész, a hadsereg vezetése alatt álló Gaviota idegenforgalmi vállalat volt hivatalnoka, amelynek a szállodáit Donald Trump amerikai elnök kormányzata szankciókkal sújtotta. Kinevezését a kubai parlament is jóváhagyta.


Marrero 15 éven át volt az ország idegenforgalmi minisztere.

Fidel Castro 1976-ig volt miniszterelnök, amikor is a tisztséget megszüntették, Castro a kommunista párt, az államtanács és a minisztertanács elnöke lett.

Castro, aki 2006-ban adta át a hatalmat öccsének, Raúlnak, 2016-ban halt meg. Raúl Castro 2018-ban mondott le az elnöki tisztségről, de továbbra is ő vezeti a kommunista pártot.

A tavaly elfogadott új alkotmány értelmében Díaz-Canel köztársasági elnök nem vezeti sem az államtanácsot, amelynek a nemzetgyűlés feje, Esteban Lazo az elnöke, sem a minisztertanácsot, de így is jelentős jogköre van.

A februárban elfogadott új alkotmányba belefoglalták az államfői és a miniszterelnöki intézményrendszer kiépítését és a magasabb kormányzati tisztségek, így az elnöki hivatal mandátumának két ciklusra, vagyis összesen tíz évre történő korlátozását.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Cápa ölt meg egy tizenéves fiút

    Valószínűleg cápatámadásban halt meg egy tizenéves szörfös Ausztrália keleti partjainál, a közeli strandot lezárták – jelentette be a helyi rendőrség szombaton.

  • Megoldódott az orosz Gyatlov-rejtély!

    Lavina következtében veszítette életétét 1959-ben a Szverdlovszki területen az Igor Gyatlov vezette kilencfős turistacsoport – közölte szombaton sajtótájékoztatóján az Uráli Szövetségi Járás főügyész-helyettese, Andrej Kurjakov, végleges magyarázatot adva a köztudatba Gyatlov-rejtélyként bevonult esetre.