EUR: 355,17 Ft
CHF: 331,74 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Egyéb Nagykanizsa

Fejlesztésektől eshet el Kanizsa

A sportcsarnoképítést már nem tudták megakadályozni

A „dróton rángatott nyolcak” miatt további jelentős fejlesztésektől eshet el Nagykanizsa. Erre figyelmeztetett Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő azon a reggelen, amikor az új sportcsarnok kivitelezési szerződését írták alá. Később kiderült: igaza volt.


Több évtizedes álom válik valóra Kanizsán a sport- és rendezvénycsarnok építésével, szögezte le a kivitelezői szerződés aláírását megelőzően Balogh László polgármester. Hozzátette, a Modern Városok Program keretében a beruházás teljes költségét, mintegy 15 milliárd forintot a kormány biztosítja.

Peresztegi Imre, a ZÁÉV vezérigazgatója arról beszélt, hogy a cég fővállalkozóként teljes felszereltséggel és használatbavételi engedéllyel együtt adja majd át a kor igényeinek megfelelő létesítményt. A szerződés szerint a zalai részvénytársaság 600 napon belül, tehát 2021 őszére befejezi a munkát.


A sport- és rendezvénycsarnok akár ötezer nézőt is fogadhat – meccsekre, versenyekre, koncertekre (Fotó: NMJVÖ)

A sajtótájékoztatón Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője azt mondta, a kanizsai közgyűlésben egyfős többségbe került „dróton rángatott nyolcak” miatt veszélybe kerültek a további nagykanizsai fejlesztések, ugyanis a bosszúszomjas képviselők most mindent megtesznek, hogy gátolják, akadályozzák azokat. A sportcsarnok esetében ezt már nem sikerült megtenniük, a munka elindult.

A sor pedig folytatódhatna a kerékpáros-körpálya építésével, amely nemzetközi érdeklődésre tart számot, a ferences kolostor turisztikai célú átalakításával és a szintén régóta áhított versenyuszoda-beruházással. Ezekre mind a kormányzat biztosítaná a szükséges forrásokat – ha a DK–MSZP–Momentum–LMP–Jobbik-koalíció nem akadályozza meg.

Cseresnyés Péter azt mondta, reméli, hogy a józan ész és a város érdekei felülkerekednek a „nyolcakban” a bosszúvágyon, az önös és politikai érdekeken. Nos, aznap estére kiderült, hogy nem így van, a nyolcak nem szavazták meg a velodrom építését, január végére tolva a döntést. A késlekedés miatt a város eleshet a gazdaságilag is megtérülő kerékpáros-pálya építésétől.

Kifogások

A Kanizsa TV tudósítása szerint a sportcsarnok építése kapcsán Horváth Jácintnak (DK) annyi jutott eszébe: „Az itt élő lakókkal legyen egy egyeztetés arról, miként változik a közlekedési rend, milyen módon zavarja az építkezés a környéken élő több ezer ember mindennapjait, a napközbeni közlekedést, munkavégzést. Itt fenekestől fel fog fordulni az egész környék.” A Lokál Extra megkérdezte, s azt a választ kapta: a forgalmi változásokról mindig időben tájékoztatnak majd.

 

Fejlesztések futószalagon

Nagykanizsán és a térségben nem a sportcsarnoképítés az egyedüli jelentős kormányzati beruházás. Lapzártánkkor adták át az egykori halálút, az M70-es tíz kilométeres, 2×2 sávos, biztonságos szakaszát, Kanizsán pedig épül az új ipari park, mert a régi betelt.

Kapcsolódó Cikkek