EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,81 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Veszprém

Fogyatékkal élők mutatták meg tehetségüket

Fogyatékkal élők munkáiból szervezett kiállítást az Éltes Mátyás Alapítvány a Petőfi Színházban.

A kiállításon szőnyegeket, maketteket, üvegképeket, divatékszereket mutatnak be (fotó: Kovács Bálint)

A szőnyegeket, maketteket, üvegképeket, divatékszereket bemutató tárlatot a színház második emeleti társalkodójában nyitották meg kedd délután.


Bernáth Ildikó, az alapítvány elnöke felidézte: az ENSZ 1992-ben nyilvánította december 3-át a fogyatékkal élők világnapjának, hogy ezzel is felhívja a figyelmet azokra a nehézségekre, amiket nemcsak a testi vagy szellemi fogyatékosság, hanem a társadalom hozzáállása is okoz.

Bernáth Ildikó szerint sokat javult a fogyatékkal élők helyzete az elmúlt harminc évben (fotó: Kovács Bálint)

Az elmúlt csaknem harminc évben sokat változott a világ, a jogalkotók egyrészt tiltásokkal igyekeztek elejét venni a fogyatékkal élők hátrányos megkülönböztetésének (az ezt biztosító nemzetközi egyezményt Magyarország is ratifikálta), másrészt pedig pozitív döntésekkel, különféle programok indításával segítik a társadalmi beilleszkedést is. Jó példa erre az ÉFOÉSZ önálló életviteli centrum programja, ami oktatással és képzéssel is segíti a fogyatékos emberek önálló életvitelének kialakítását.

A tárlat megnyitóját Gyöngyösi Dóra, Veres Szabolcs és a Göllesz Viktor Dalkör kulturális produkciói színesítették (fotó: Kovács Bálint)

Bernáth Ildikó hozzátette: meggyőződése, hogy a fogyatékos emberek beilleszkedését az szolgálja, ha kimozdulnak az intézmények falai közül, megmutatják magukat a szélesebb közösség számára is. Erre kiváló alkalom a színházban nyílt kiállítás.

A tárlat megnyitóját Gyöngyösi Dóra, Veres Szabolcs és a Göllesz Viktor Dalkör kulturális produkciói színesítették.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.