EUR: 355,26 Ft
CHF: 332,51 Ft
2020. július 13., hétfő
Jenő

Egyéb Békéscsaba

Folytatódik a vidékfejlesztés

Az év vége a számvetés ideje. Nincs ez másként az agrártámogatási eljárásokban sem – kezdte gondolatait Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal agrár és vidékfejlesztést támogató főosztálya vezetője.

A 2019-es év folyamán eddig kifizetett támogatási összegeket figyelembe véve sikeres évet zár az agrártámogatási szektor – mind a közvetlen, mind a vidékfejlesztési támogatások terén Békés megyében. A vidékfejlesztési programban meghirdetett felhívásokra 2019-ben az eddig benyújtott kifizetési kérelmek alapján mintegy 3 milliárd forintot fizettek ki. A legtöbb kifizetési kérelem kertészeti gépbeszerzés, külterületi helyi közutak fejlesztése, és önkormányzati utak kezelését biztosító gépek beszerzése, valamint kis méretű terménytároló építése, korszerűsítése felhívásokra érkezett. Az idei évben benyújtott és kifizetett 156 kérelemnek megközelítőleg a fele e három jogcímet érinti, a kifizetés mértékében is jelentős részt képviselve.


Több milliárddal segítették a Békés megyei gazdálkodókat a 2019-es évben.

Idén Békés megyében 14 ezer 182 ügyfél nyújtott be egységes kérelmet. Ennek keretében októberben indultak meg az előzetes kifizetések, amennyiben a kérelemmel kapcsolatos helyszíni és adminisztratív ellenőrzések lehetővé tették. Különböző jogcímeken eddig több mint 14 milliárd forint előleget fizettek ki a megyei gazdálkodók részére. Ebből a
legnagyobb arányt – a korábbi évekhez hasonlóan – a területalapú támogatás és a zöldítés képviseli. Előbbi jogcímen 10 ezer ügyfélnek több mint 9 milliárd forintot, utóbbi jogcímen pedig 9000 Békés megyei gazdálkodónak 2,6 milliárdot fizettek ki.

Még több támogatás az állattenyésztőknek

Már a jövő évet érintő aktualitás a kifizethető támogatási összegek növekedése. Az elmúlt hetekben az Agrárminisztérium több állattenyésztési támogatási program keretösszegének emeléséről is döntött. Így a 2019. április 16-tól 2020. április 15-ig tartó támogatási évben a baromfi állatjóléti támogatási program intézkedéseire rendelkezésre álló mintegy 12,2 milliárd forint keretösszeg 13,8 milliárd forintra, míg a mezőgazdasági csekély összegű támogatásként igénybe vehető 1 milliárd forint keretösszeg 2,5 milliárdra emelkedett. A megemelt keretösszegek az állatjóléti programban részt vevő baromfitartók I., illetve II. negyedévre benyújtott kérelmeinek kifizetéseikor jelentkeznek. Ugyancsak megemelték a tenyészbikák tenyésztésbe állítására  fordítható támogatás idei keretösszegét. Így az eredetileg 700 millió forinttal meghirdetett program idei keretösszege 892 millió forintra emelkedett – tájékoztatott Magyarné dr. Knap Diána.

Fotó: MTI

Kapcsolódó Cikkek