EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Győzött a jobboldal, jöhet a brexit

A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt a múlt heti előrehozott parlamenti választáson.

A legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt ugyanakkor az elmúlt több mint nyolc évtized legsúlyosabb vereségét szenvedte el. A Boris Johnson miniszterelnök vezette konzervatívok legalább 364 fős frakciót alakíthatnak a kedden összeülő új alsóházban. Ez azt jelenti, hogy a Konzervatív Párt várhatóan 78 fős többségben lesz az alsóházban.


Johnson már a választás előtt bejelentette, hogy ha a Konzervatív Párt győz, még karácsony előtt ismét az alsóház elé kerül a brexit feltételrendszeréről szóló megállapodás.

– A csütörtöki választás történelmi jelentőségű lett, megteremtve a lehetőséget arra, hogy az új kormány teljesítse a brit nép demokratikusan kifejezésre juttatott akaratát – fogalmazott a konzervatív politikus.

A világ számos vezetője mellett Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Boris Johnsonnak: „Gratulálok Önnek, hogy sikerült érvényesítenie népe akaratát, amely a szuverenitását az Európai Unión kívül kívánja biztosítani” – írta a kormányfő.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek