EUR: 353,01 Ft
CHF: 332,26 Ft
2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Hódmezővásárhely

Halálos történetek Herczeg Sándor új könyvében

December 9-én, hétfőn mutatják be Herczeg Sándor legújabb könyvét, az Öt halott a vásárhelyi paplakbant. A kötetben 15 történetet dolgoz fel az író, melyek közül az egyik Nagy Béla református lelkész és családjának történetét járja körül.

Öt halott a vásárhelyi paplakban. Honnan jött ez a cím?


A könyvben 15 történet található, melyek közül az egyik Nagy Béla református lelkész és családja, illetve az ő haláluk története. 1944-ben, amikor a szovjet csapatok megközelítették Hódmezővásárhelyt, akkor Nagy Béla és családja életét vesztette. Az eset akkoriban nagyon nagy port kavart, hiszen egy lelkészről volt szó. A hívek között akkoriban ez beszédtéma volt, és azóta is emlékeznek – elmondás alapján – erre a történetre. Azért ezt a címet választottam, mert ez a legtanulságosabb sztori. Az akkori vásárhelyi lelkivilágra jól rámutat ez az eset.

Honnan jött/jöttek ezek a témák?


Mindig érdekeltek a régi bűnesetek. Főleg azok, amik 50-100 évvel ezelőtt történtek. Gyerekkoromban sok olyan könyv jelent meg, amiket akkori nyomozók írtak, igaz, az akkori egypártrendszer szemüvegén keresztül. Ugyanakkor jól írták meg ezeket. Néhány évvel ezelőtt elkezdtem foglalkozni a tényleges életfogytiglanra ítéltek élettörténetével, és elég széleskörű kutatást végeztem a témában. Találtam egy 1960-as vásárhelyi esetet, amiről úgy gondoltam, hogy érdekes lehet. Megkezdtem a „nyomozást”, és találtam egy most 90 éves nénit, aki az akkori áldozattal egy házban lakott. Ezen a nyomon indultam el, és egyik történet jött a másik után.

Mennyi időbe telt ezt a könyvet összeállítani?

Összességében – nem mindennap foglalkoztam vele –, az első történet megtalálásától számítva több mint 2 év volt. Ellenőriztem a forrásokat, elkészítettem a fényképeket, és a sírokat is meg kellett keresnem. Volt olyan sír, amit 5 óra hosszán keresztül kutattam. Nagy segítségemre voltak az egyházak is, hiszen nyilvántartják a sírhelyeket.

Könyvbemutató

December 9-én, hétfőn 17 órakor a Németh László Városi Könyvtárban lesz a kötet bemutatója, ahol a könyv megvásárlására is lesz lehetőség.

Az újságíróként is ismert szerző által régi rejtélyekre derül fény.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.