EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Ózd

Hangulatkeltés a fogyatkozó háziorvosok ellen

A város 14 háziorvosi körzetéből kettő betöltetlen, azokban helyettesítéssel lehet megoldani az egészségügyi ellátást, ami önkormányzati feladat. Az egyre leterheltebb orvosok a rendelési időn felül havonta 3-4 ügyeletet adnak, ami hétköznap 16 óra, hétvégén és ünnepnapon 24 óra. A betegállomány Ózdon jelentősen eltér más városokétól, az ügyeletes orvosok sokszor vannak kitéve támadásnak, ezért pár százalékos emelést szeretnének. Janiczak Dávid ehelyett közzétette a vállalkozói szerződésekben szereplő összegeket, amivel adatvédelmi szabálysértést követhetett el.

„Háziorvosok egy része Ózdtól ügyvéden keresztül »követel« újabb béremelést, ellenben nem írják alá a jövő évi szerződésüket az ügyeletről, melyet egyébként külön szerződés nélkül is kötelesek ellátni. (…) Az elmúlt 3 évben folyamatosak voltak az emelések részünkről (mindeközben a munkamorál nem változott), de itt a vége, nincs több lehetőségünk az emelésre. A kistérség többi ügyeleti körzetében ennek az összegnek a feléért, harmadáért dolgoznak az orvosok ügyeletben” – posztolta a közösségi oldalon a polgármester, aki pár hete elégítette ki a szivárványkoalíció tagjainak mindenféle extrém anyagi igényét, jelentős terheket rakva ezzel a város büdzséjére. Több sem kellett a híveinek, konkrét információk hiányában ócsárolni kezdték azokat az orvosokat, akik az ő egészségükért is felelősek.


Ne gondoljon senki brutális követelésre, mindössze bruttó 5000–5500 forint órabért kérnek a város még itt maradt háziorvosai, aminek nettóban a felét kapják kézhez. Ettől egy szakipari vállalkozó is többet keres. Csakhogy a szivárványos haveroknak szétszórt milliók kiürítették a kasszát, és másra emiatt nem futja. Az sem számít a város vezetőjének, hogy nem tudják betölteni az üres orvosi állásokat, amelynek egyik oka lehet Ózd általa is jól végzett lejáratása. Akik viszont még gyógyítanak, őket hívják ügyeletből a már kialakult „no-go zónákba”, ahol gyakran kerülnek életveszélyes helyzetbe. Volt olyan orvos, akit egy bányásztelepülésen azért akartak meglincselni, mert nem tudott feltámasztani egy halottat. Szinte minden ózdi orvos be tudna számolni hasonló esetről. Sokan nem tudják, mi a feladata az ügyeletes orvosnak, mert például lázcsillapításhoz ki sem mehet. Mások többnapos panasszal hívják őket, az ügyeleten pedig sokan szeretnének gyógyszert felíratni, mert nem akarnak órákat eltölteni a háziorvosi rendelőben. Ha ezeket az orvos szóvá teszi, azonnal háborognak.

Lejárt a szerződésük, de gyógyítanak

A november 15-én lejárt, önkormányzattal kötött vállalkozói szerződésben a praxisszerződést az ügyelet teljesítéséhez kötik, ami nem biztos, hogy jogilag rendben van. Azóta egyetlen orvos írta alá az elé tett papírt, az 2020. december 31-ig szól, de a többiek ragaszkodnak kérésük teljesítéséhez. A polgármester március 31-ig kér haladékot tőlük, holott már így is lejárt szerződés mellett végzik az ügyeleti munkát.

Riz Gábor sem hagyta szó nélkül a kialakult helyzetet. „Ózd város polgármestere a napokban olyan bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, amely után »rázúdult a népharag« a városban dolgozó háziorvosokra. A személyeskedést sem nélkülöző hozzászólások amellett, hogy indulatokat gerjesztenek, aláássák egy tiszteletre méltó hivatás tekintélyét is.” Hozzátette:  egy felelősen gondolkodó városvezetőnek tudnia kell, hogy minden tettének, kijelentésének súlya van. Megválasztásával együtt jár, hogy a felmerülő problémák megoldását is tudni kell kezelni, és nem azonnal mástól várni a segítséget – utalt az országgyűlési képviselő arra a levélre, amit Kásler Miklós miniszternek címzett Janiczak és tőle várja a megoldást, holott éveken át napirenden volt nála a kormány mocskolása.


December 10-re hívták a háziorvosokat megbeszélésre, ám ott szóba sem került a bérhelyzet kezelése. Helyette Sajóvárkony megüresedett rendelőjébe kerestek helyettesítőt, de senki nem vállalta. December 12-én újra összeült az önkormányzat képviselője és az orvosokat képviselő jogász, de részt vett a megbeszélésen Riz Gábor is. A rendezvény nem volt sajtónyilvános, de annyi kiszivárgott, hogy március 31-ig biztosan lesz orvosi ügyelet Ózdon, akkorra már elfogadják a 2020-as költségvetést és ott dől el, teljesülnek-e a bérkérések.

Jogi aggályok

Riz Gábor a tárgyalás után elmondta, hogy az orvosok jogi képviselője szerint a polgármesteri adatközlés komoly jogi aggályokat vet fel, a nyár közepén adott ígéretekből pedig semmit nem teljesített a város, mint a szolgáltatás megrendelője. A 2020. évi elképzelésekkel kapcsolatban sem történt még megkeresés a háziorvosok felé, akiknek a polgármester most sem adott semmiféle garanciát. Ha jut pénzügyi forrás az önkormányzati szakbizottságok külsős tagjainak létszámának emelésére, illetve az önkormányzati cégek felügyelőbizottsági létszámának és juttatásainak sokszorosára emelésére, valamint polgármesteri referensek foglalkoztatására, akkor talán a közel 40 ezer ember egészségügyi alapellátásának problémáját is kellő súllyal illene kezelni – nyilatkozta az országgyűlési képviselő.

Szabó László

Fotó: Illusztráció
Az ügyeletet felkeresőkön sokszor azonnali beavatkozást kell végrehajtani

Fotó: Illusztráció
A rutinvizsgálatokat minden esetben el kell végezni

Fotó: Illusztráció
A vérnyomás mérés fontos kiindulási pontja a kezelésnek

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.