2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Nyíregyháza

Harcolni kell az álmainkért

Bár Staub Viktória még csak negyedéves a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, máris számos produkcióban és műfajban kipróbálhatta magát, kultsorozattól a háromszereplősre redukált Az ember tragédiájáig. Nyíregyházán idén decemberben láthatjuk először: a 9-től 5-ig musical magyarországi ősbemutatójának egyik főszerepét alakítja.

A sűrített időben, három szereplővel megjelenített Tragédia izgalmas kihívás lehet. Mi indított erre a szokatlan vállalkozásra benneteket?


– Igazság szerint én csak ősszel, beugró szereplőként kerültem bele ebbe a nyáron bemutatott előadásba. Nagyon gyors próbafolyamat előzte meg a beugrást, az elején még nagyon izgultam színpadra lépés előtt. Azóta már volt pár előadás, egyre magabiztosabbnak és nyugodtabbnak érzem magam. Jó játszani ezt az előadást, a fix jelenetek között vannak közjátékok, melyek maivá teszik, szeretnénk ugyanis a középiskolásoknak is élvezetesebbé tenni ezt a nehéz művet. Aminek nagyon sok mondanivalója van és annyira nem is egyszerű megérteni… Ez maga az élet.

Nyáron, Szentendrén a meglehetősen formabontó Petőfi-játékban Szendrey Júliát alakítottad. Mit jelenthet az ő személyisége a ma emberének?


– Talán az igaz szerelem megélése a legfontosabb üzenete Szendrey Júlia életének, ugyanakkor az tette ilyen tragikussá is. Lángoló, érzelemgazdag kapcsolata volt Petőfivel, de nagyon komplikált is volt ez a kapcsolat – igaz, melyik nem? Mindenhová követte a társát, támogatta, segítette, fiatal anyaként is; de nem adta fel a saját személyiségét sem. A maga korában különcnek tartották, más volt, mint a megszokott nőideál. Talán a mai ember is ezzel tud leginkább azonosulni, mindenki szeretne különbözni az átlagtól vagy éppen küzdeni egy nagyon fontos ügyért. Júliának ilyen volt a szerelem és a szabadság, melyekről halálos ágyán sem mondott le.

A harmadik évadban csöppentél bele az Aranyélet című sorozatba. Milyen érzés volt egy ilyen magas nézettségű sorozat alkotógárdájába kerülni, ráadásul egy korábban már szereplő karaktert kellett továbbvinned?

– Csodálatos érzés volt ahhoz a csapathoz kerülni, közéjük tartozni, nagyon sokat tapasztaltam és tanultam. Nagyon furcsa érzés volt, amikor bekerültem a harmadik évadba, hiszen az első két évadot még a sorozat rajongójaként néztem. Amikor először írtak, hogy hívnának castingra, nevettem, és azt gondoltam, esélyem nincs, de hát mit veszíthetek: elmegyek és kipróbálom. Az utolsó kör után kiderült, hogy én is a csapat tagja vagyok. Katartikus élmény volt, amikor felhívtak. Az nem okozott gondot, hogy egy már meglévő karaktert kellett alakítanom, hiszen Biankából teljesen más ember lett a harmadik évadra.

Me too a darabban

– Me too mindig volt, és mindig is lesz, a kérdés csak az, a környezet hogyan viszonyul ehhez. Mindhárom főszereplőnek megvan a maga problémája, és nagyon izgalmas mindhárom női karakter útja, az, hogy honnan hová jutnak el. Szerintem elképesztően vicces és jó humorú lesz az előadás, nagyon kíváncsi vagyok, a nézők hogyan fogadják majd – vélekedett Staub Viktória.

A 9-től 5-ig egyik főszereplője vagy. A főnökük ellen lázadó női alkalmazottak története ma, a „me too” korában különösen időszerűnek tűnik. Milyen a te figurád, őt mi motiválja a főnök elleni harcban?

– Érzékeny és törékeny, nagyon kiszolgáltatott helyzetben van a darab elején. A főnöke elleni harcban két dolog motiválja: szeretne visszavágni Hartnak, aki igazságtalan döntéseket hoz, és magának is bizonyítani szeretne, hogy igenis képes a férfiak nélkül boldogulni. Nehezen békél meg az egyedülléttel, de a darab folyamán megerősödik, lesznek saját céljai, saját álmai, amiket boldogan és magabiztosan valósít meg – egyedül!

(Szerző: Sediánszky Nóra)

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.