EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 11., szombat
Nóra, Lili

Egyéb Miskolc

Hobo: Látnokok, költők, csavargók

Különleges verses-zenés műsorral érkezik a Művészetek Házába Földes László Hobo, január 24-én. Az előadás 19 órától kezdődik. A művész a műsorral kapcsolatos gondolatait osztotta meg a Lokál Extra olvasóival.

– Régen a költészet és a zene elválaszthatatlanok voltak, de mire felnőttem már gyenge szálak sem kötötték őket össze. Tizenéves koromban még nem volt rockzene. Faltam a köteteket és Mensárost, Lativonitsot hallgattam. Később a Kex és Sebő Feri hihetetlen megzenésítésekkel példát mutattak, hogy kapcsolódhat ismét a két művészet. Majd Ginsberg, Morrison, Dylan fordításait olvasván elkezdtem szövegeket írni, felbuzdulva azon, micsoda minőséget hordozhat a rock és a blues, ha ilyen mesterek nyúlnak hozzá – árulta el Hobo.


Földes László alias Hobo – fotó: Lokál

A hatvanas évek végén a rockot igazi, sőt forradalmi művészetnek tartotta a zenész, azt hitte, hogy összekapcsolható a többi művészettel. Hát ez sem jött be, mondta.

– Tíz évvel később alapítottam meg a Hobo Blues Bandet, ám addigra kiderült, hogy Cseh Tamáson kívül a magyar zenészeknek eszükben sincs önmagukat vagy korukat kifejezni, inkább a táncdalfesztiválok és a lemezkiadás volt a céljuk, ami teljesen elfogadható. A koncerteken nem jelentettem be fennkölt ábrázattal, hogy most egy vers következik és mindenki csinálja össze magát a megtiszteltetéstől. A bluesok és a versek összefolytak, így a közönség egy része azt hitte, én írtam ezeket a dolgokat, majd miután megtudták az igazságot, több könyvtárból kilopták a József Attila-, vagy Ginsberg-könyveket – fogalmazott a művész.


Olyan verseket választott, amelyeket a magáénak érzett.

– „…de énnekem pénzt hoz fájdalmas énekem, És hozzám szegődik a gyalázat…” – hiába írta ezt József Attila, ez én voltam 1981-ben és sajnos, még ma is az vagyok – mondta Hobo.

Műsor a szabadságról

A műsor a szabadságról szól, a keretet József Attila szabadprózája, a „Tanítások” adja és Villon, Shakespeare, Csokonai Vitéz Mihály, Petőfi, Ady, József Attila, Faludy, Pilinszky, Ginsberg, Morrison, Viszockij, Tom Waits és Bob Dylan műveit köti össze.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.