EUR: 353,00 Ft
CHF: 331,85 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Zalaegerszeg

Hősök, akik a vérüket adják

Jutalmazta a véradókat a Magyar Vöröskereszt megyei, valamint helyi szervezete, ünnepélyes keretek között száz önkéntes segítőt köszöntöttek. Egyetlen véradó, egy alkalommal adott vérmennyisége akár három életet is megmenthet. A világon több millióan nyújtják karjukat azért, hogy másokon segítsenek. A megyeszékhelyen fontosnak tartják, hogy népszerűsítsék és elismerjék odaadó hozzáállásukat. Németh Ágnes, a szervezet Zala megyei vezetőségének elnöke nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok is részesévé váljanak az önkéntes véradásnak, mivel sajnos a népegészségügyi mutatók szerint a vérre szorulók egyre többen lesznek, míg a véradók száma csökken. Ezért a város több főiskoláján szerveznek rendszeres véradásokat, sőt tematikus heteket, például a napjainkban is népszerű retró véradást. Inkovics Gábor, a Zalaegerszegi Televízió munkatársa rendszeres véradó, ő eddig 70 alkalommal nyújtotta karját. Középiskolában, egy rendhagyó biológiaóra keretében ismerkedett meg a vérellátó állomással, megtapasztalhatta annak működését. Az érzékenyítő program olyan mély benyomást gyakorolt rá, hogy átesett élete első véradásán. A segíteni akarás azóta is fontos számára, így rendszeres véradóvá vált, három-négy havonta jár vért adni. A többszörös véradók közt Pérk Zoltán 130 alkalommal, Fodor László 150 alkalommal és Windisch Ernő 180 alkalommal mentette vérével embertársait.

„Ajándékozzon vért, és tegye szebbé három rászoruló karácsonyát!”

Ezzel a szlogennel hív véradásra a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat, hogy az ünnepek előtt feltöltsék a készleteket. December 24. és 26. között ugyanis nem lesz lehetőség véradásra, vérre azonban az ünnepek alatt is szükség lehet az életmentő műtétekhez. December 12. és 23. között összesen 398 helyszínen lesz lehetőség segíteni, de az Országos Vérellátó Szolgálat intézményeiben is várják a véradókat. Az ünnepek előtt közel mintegy 400 helyszínen lesz lehetőség segíteni, minden véradó ajándék szaloncukorcsomagot kap. A pontos véradóhelyszínek és időpontok a www.veradas.hu, a www.ovsz.hu oldalakon és az ingyenesen letölthető Véradás-Vöröskereszt applikáción keresztül érhetőek el.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.