2020. július 04., szombat
Ulrik

Sport

Hosszú Katinka: Egyedül is megy!

Sokakat nem lepett meg, hogy Hosszú Katinka háromszoros olimpiai bajnok úszó szakított edzőjével, Petrov Árpáddal. Nagyon úgy néz ki, világklasszisunk így egyedül készül fel a tokiói olimpiára.

Hosszú Katinka ezentúl egyedül, saját edzésterve alapján készül a versenyekre (MTI/Kovács Tamás)

Hosszú Katinka közleményében azzal magyarázza a szakítást, hogy az idei világbajnokságon – ahol egyébként két aranyérmet szerzett – megingott a bizalma az edzőjében, mert úgy érezte, hogy nem akarja annyira a győzelmet, mint ő.
– Az elmúlt hónapokban próbáltam túllépni ezen az érzésen, de az alapprobléma továbbra is fennállt. Árpiról az együtt töltött idő alatt számomra kiderült, hogy nem tud felnőni a feladathoz. Több figyelmet vártam tőle szakmailag és emberileg is, ezért nincs visszaút. Az olimpiai felkészülés hajrájában nem vállalhatom fel még egyszer azt a terhet, hogy valakit a hátamon vigyek – írta Hosszú Katinka, aki hozzátette, egyedül készül fel a tokiói ötkarikás játékokra, munkáját az edzéseken az Iron Swim stábja segíti majd.
– Megkérem a kollégákat, hogy mérjék az időt, de én leszek az edző, ami azt jelenti, hogy vállalok minden felelősséget. Az edzéstervet már úgyis régóta magamnak írom, pontosan tudom, hogy milyen felkészülésre van szükségem. Az eltökéltségemmel sincs gond, minden nap nyolc-tíz órán át tréningezek, ha kell, akkor szinte az ájulásig hajtom magam. Eldöntöttem, hogy egyedül csinálom meg Tokiót, minden energiámat az olimpiai felkészülésre fordítom. Az edzőkérdést ezzel lezártnak tekintem, az ügyben további nyilatkozatokat nem teszek.


Bízni kell Katinkában!

Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke szerint bízni kell Hosszú döntésében.

Wladár Sándor tudja, Hosszú nem egy ad hoc döntést hozott (Fotó: Máté Krisztián)

– Azt gondolom a folyamatokat látva, hogy ez nem egy ad hoc, cunamiszerű döntés volt, hanem kellett, hogy legyen valamilyen előzménye, ez majd egyszer talán kiderül. Ez egy bátor és nagyon nehéz döntés volt. Kvangdzsut követően Katinka leadta a szakmai tervét Tokióig, kért a meglévő erős csapata mellé további két szakembert, ezt a magyar szövetség megadta. Egy szárazföldi edzővel és egy belga szakemberrel szerződést kötöttünk – mondta Wladár Sándor.

 

Sós Csaba: Öreg róka vagyok már, nem lepődőm meg semmin

Sós Csaba szövetségi kapitányt nem lepte meg a hír, igaz, annak időpontja igen. A szakember elmondta, kapitányként sajnálja, hogy így történt, ugyanakkor tudomásul vette az edzőváltás tényét, ahogyan azt is, hogy ez a kapcsolat eddig tartott.
– Nekünk az a legfontosabb, hogy Katinka védje meg olimpiai bajnoki címeit Tokióban, e tekintetben pedig nem féltem őt, hiszen mindig eléri a célját. Amikor szakított Dave Salóval és Shane Tusuppal indult el az úton, sokan kinevették, mit is akar egy nyeretlen kétéves, aztán láttuk, meddig meneteltek együtt – mondta a kapitány.

Kapcsolódó Cikkek