2020. július 10., péntek
Amália

Egyéb Nagykanizsa

Hosszú kések éjszakája Kanizsán

Ismét összeül a kanizsai közgyűlés, és a meghívó szerint az ellenzéki, 8:7-es többséget adó szivárványkoalíció újra hozzányúl a szervezeti és működési szabályzathoz. A legutóbbi ülés is így kezdődött.

A vége pedig akkor az lett, hogy négy tanácsnokot választottak maguk közül, elvonták a polgármester számos jogkörét, növelték a bizottságok és a tagok számát, amelyek döntő többségét – a nagyjából fele-fele választási eredmény és a minimális többség ellenére – a dr. Fodor Csaba vezette frakció a saját emberei között osztott szét. Ezen túl rapid sebességgel leváltottak nyolc önkormányzati cégvezetőt, az újakat pedig pályáztatás nélkül nevezték ki.


Fodor Csaba mosolygósan vette át mandátumát egy hónapja, majd társival tisztogatásba kezdett (Fotó: Gergely Szilárd)

– Ami akkor történt a nagykanizsai közgyűlésben, azt csak egyetlen kifejezéssel lehet illetni: gyalázat – szögezte le Bizzer András, a Fidesz–KDNP frakcióvezetője. – Hasonló politikai mészárlásra Nagykanizsán, de talán sehol az országban nem volt példa. A minimális, 8:7-es többség néhány óra leforgása alatt nyolc cégvezetőt rúgott ki, a többségüket azonnali hatállyal. Ilyet 1990 óta egyetlen önkormányzati többség sem tett. És előkerültek a régi elvtársak, barátok, akiket most ügyvezetői posztokkal fizettek ki. A „Fodor Zrt.” magával sem volt szűkmarkú, négy tanácsnoki pozíciót hozott létre, extra gázsival.

Bizzer András szerint pontosan látszik, hogy a „szivárványkoalíció” Nagykanizsára kifizetőhelyként tekint. Azt mondta, jól látható, hogy az öt párt egyben tartásához Fodor Csabáék csak a saját hatalmi és anyagi érdekeiket nézik.


– Bosszúból és arroganciából hoztak döntéseket, amelyekre senki sem hatalmazta fel őket. A választók, a nagykanizsaiak nem ezért küldték őket a közgyűlésbe. A 8:7 nagyon szűk, minimális többséget jelent, de ők ezzel már az első ülésen vérlázító módon visszaéltek – szögezte le a politikus.

Káosz lesz?

– A választások után azt mondták, együttműködésre, közös munkára törekszenek, de mostanra kiderült, ezt már akkor sem gondolták komolyan – fogalmazott Balogh László polgármester. – Csak a hatalom, a bosszú és a pénz érdekli őket. A most kialakult helyzetben félő, hogy Nagykanizsa káoszba süllyed, a fejlődése megáll, amelyért minden felelősség a szivárványkoalíciót terheli.

 

Hol történt változás?

Az MSZP–DK–Jobbik–LMP–Momentum frakció nagyrészt azonnali hatállyal leváltotta a Kanizsa Médiaház, a Via Kanizsa, a Kanizsa Uszoda Kft., a Kanizsa Rehab Nonprofit Kft., a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft., a Nagykanizsai Ipari- és Gazdaságfejlesztő Ügynökség, a Netta-Pannonia Hulladéklerakót Üzemeltető Kft. és a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató Zrt. vezetőjét. Helyükre a szivárványkoalícióhoz köthető személyek kerültek, köztük például Zakó László jobbikos politikus.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.