2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Békéscsaba

Húszéves jubileum

Húszéves lett idén a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Román Tagozata. Erről az alkalomról egy ünnepség keretében emlékeztek meg a napokban, az esemény fővédnökségét dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes vállalta.

– Annak idején, amikor ezek a tagozatok létrejöttek, egy-egy határ menti megye vállalta a gesztor szerepét. A cél az volt, hogy erősítsék a szomszédos országokkal a gazdasági kapcsolatokat. A romániai kapcsolatok erősítésére életre hívott tagozat központja Békéscsaba, Békés megye, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara lett. Az eltelt 20 évben számos társadalmi színtéren történt jelentős változás – emelte ki megnyitóbeszédében dr. Orosz Tivadar, a tagozat és a megyei kamara elnöke.


Közös érdek

Amikor Magyarország és Románia is belépett az Európai Unióba, tovább változott a két ország gazdasági, külgazdasági helyzete. Az elnök úgy látja, hogy Magyarország érdeke Románia gazdasági stabilitása. Több magyar vállalkozónak is vannak már befektetései a határ másik oldalán, Németország után ez a második ország, ahová hazánk a legtöbbet exportál. Nagyon komoly a szomszédos állam gazdasági potenciálja, ezért is segíthet a tagozat, például információnyújtással.

Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Magyarország és Románia gazdasági növekedése szempontjából kulcsfontosságúnak nevezte az autópályák kiépítését az országhatárig. Az Európai Unió gazdasága jelenleg egy kelet–nyugati tengelyen működik. Azonban szükség lenne a Balti- és a Fekete-tengert összekötő észak–déli tengelyre is. Úgy véli, a határos országok együttműködése mindig gyümölcsöző, és a kamarának ebben nagy szerepe van. A közös fejlődés jót tesz a két nemzetnek és a köztük lévő kapcsolatnak.

Üzletet mozgat

Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy látja, a tagozat megmozgatja az üzletet, és a két országot is egyre közelebb hozza egymáshoz. A Kárpát-medencében jól élnek az itt letelepedett nemzetek. Túl kell lépni a történelmi mélypontokon, a marakodáson, hogy barátságban, közösen lehessen fejlődni. Az üzleti érdekek felülírják a korábbi problémákat.

Kapcsolódó Cikkek