2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Egyéb Eger

Idén is tarolt Heves megye a Szent Gertrúd-díjátadón

Tartoltak Heves megye állatbarát közszereplői Közép-Kelet Európa legrangosabb állatvédelmi díjának átadóján. Az eseményt – a közel egy évtizedes hagyományoknak megfelelően – december első hétvégéjén, a Felis Hungarica nagyszabású nemzetközi macskakiállításán és a Macskaárvaház örökbefogadó hétvégéjén rendezték meg.

Nem „hivatásos” állatvédők

A macskák védőszentjéről elnevezett állatvédelmi díj odaítélésében idén a kápolnai Macskaárvaház mellett Magyarország legnagyobb állatvédelmi mozgalma, a Szurkolók az állatkínzás ellen mozgalom aktivistái is részt vettek. Szent Gertrúd-díjat az kaphat, aki ellenszolgáltatás nélkül, saját idejét, energiáját vagy anyagi erőforrásait, elismerést nem várva az állatvédelem szolgálatába állítja. Ahogy Bóday Pál, a Macskaárvaház Alapítvány kuratóriumi elnöke fogalmazott: „nem »hivatásos állatvédőket«, hanem olyanokat díjazunk, akiknek nem kötelességük az állatok védelme, de közvetve vagy közvetlenül mégis megteszik azt.”

Az idei díjazottak között is találunk hölgyet, ő Szakácsi Andrea, az egri Keri szakképző iskola tanára, aki mozgalmat indított annak érdekében, hogy az adventi időszakban az árva, menhelyi állatok számára is gyűjtsenek adományt. Szintén díjat kapott növendéke a Kerit azóta már kijáró Bimbó Pál, aki idén is önkéntes munkával segíti az Egerben és időközben számos más településen is hagyománnyá vált gyűjtést. Elismerést kapott Heves megye rendkívül népszerű polgárőr parancsnoka, a kompolti önkormányzati képviselőként is dolgozó Blahó László, aki nem csak önkéntesként segíti az állatvédelmet, de a polgárőrség berkein belül is sokat tett az állatokkal kapcsolatos erőszakos bűncselekmények felderítésében.


Különleges indokkal vehetett át díjat Farkas Pál agrármérnök, a káli Globál Plant kertészet vezetője: ő annak a Kiss Norbert, világ- és Európa-bajnok autóversenyző által kezdeményezett faültetési programnak a támogatója és mentora, amelynek nyomán az állat- és természetvédelem közös szempontjai érvényesülnek. Heves megye autókereskedelmének egyik legfontosabb szereplője is elismerést kapott. Képe Tibor, a hatvani prémium autóház tulajdonosa számos alkalommal segített állatvédő szervezeteket mobilitási problémáik megoldásában.

A hazai autóipar egy másik kulcsszereplője is Szent Gertrúd-díjas lett. Kovács Péterről, a Pappas Autó Mercedes tehergépjármű értékesítési vezetőjéről kevesen tudják, hogy hosszú évek óta elkötelezett, önkéntes macskamentő, aki sok száz állat életét mentette meg, és juttatta őket szerető gazdához. Idén is volt politikus a díjazottak között: Aros János, Sárospatak polgármestere. Nem csak lelkes és elkötelezett segítője a helyi állatmenhelynek, de akkor is kiállt a sárospataki állatvédők mellett, amikor őket hazug és nemtelen támadások érték.


Vegán aktivista

Utolsóként, de nem utolsó sorban Korpádi Péter, vegán aktivista vehette át idén a Szent Gertrúd-díjat. Ő az állatvédelem talán legszívszorítóbb szegmensével, a vágóhídra hurcolt állatok millióinak sorsával foglalkozik, és az egészségtelen, illetve kegyetlen hústermelés visszaszorításáért küzd hosszú évek óta.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ezerrel pörög a nyár

    Ezerrel pörög a nyár

    A legtöbb kulturális központ és művelődési ház újranyitott és azon dolgozik gőzerővel, hogy minél hamarabb pótolhassa az elmaradt programokat és még színesebb kínálattal szolgálhassa ki a látogatókat.

  • Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Akár Bálint gazda emlékdíjasok is lehetünk!

    Július 15-ig meghosszabbították a jelentkezést a Virágos Magyarország elnevezésű versenyre. Ebben az évben a megszokottól eltérően nem települések és önkormányzatok, hanem magánszemélyek pályázatait várják „Legvirágosabb balkon” és „Legvirágosabb előkert” kategóriákban.