2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Extra

Így lehet biztonságos a karácsony

Tavaly összesen 904 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat az adventi és karácsonyi időszakban. A veszély azonban nem csak az ünnepek alatt leselkedik ránk! A Lokál tippeket ad, miként óvhatjuk meg a karácsonyi időszakban és utána is az otthon biztonságos melegét. 

Hiába a békés karácsony gondolata, a legkülönfélébb balesetek és szerencsétlenségek történhetnek velünk az ünnepek alatt. A szakértők óva intenek a gyertyák és csillagszórók helytelen használatától, de azt mondják, leginkább az elektromos eszközökkel kell vigyázni. Mukics Dániel tűzoltó őrnagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint ugyanis a lakástüzek nagy része elektromos hibák miatt keletkezik.


Happy woman with a Christmas gift sitting beside the fire place, Image: 379420180, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: AY_PHOTO / DPphoto / Profimedia

– A legutóbbi adventi és karácsonyi időszakban, december 1-jétől január 6-áig, 904 lakástűzhöz riasztották a tűzoltókat. Ezekben 16 ember vesztette életét, és 80-an sérültek meg. Fokozottan figyeljünk a gyertyákra és csillagszórókra, ugyanis ha ezeket őrizetlenül hagyjuk, könnyen lángra lobbanthatnak valamit. Ilyen balesetből azonban évente csak 60-70 történik országszerte. A téli évszakban legtöbbször azért csapnak fel a lángok, mert nemes egyszerűséggel többet tartózkodunk otthon, és többször használjuk az elektromos eszközeinket, amelyek a gondot okozzák. Fontos lenne kihúzni a kütyüket a konnektorból, a régebben épült házak elhasználódott elektronikus hálózata ugyanis túlterhelődhet, és könnyen tűz üthet ki – figyelmeztetett a szóvivő, aki tippeket is adott, mire figyeljünk, hogy elkerüljük a bajt.

A little girl is holding a sparkler fire on the background of a Christmas tree. New Year 2019, Image: 403541599, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: tikhaya060 / DPphoto / Profimedia

– Árulkodó jel, ha egy-egy eszköz rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha az elosztó, a hosszabbító elszíneződött, vagy el van deformálódva, esetleg ha a konnektor környéke fekete. Amennyiben ilyet tapasztalunk, mindenképpen hívjunk villanyszerelőt, mert előbb-utóbb lakástűz lesz a vége.


Érdekesség, hogy a karácsonyfatüzek elsősorban januárban fordulnak elő, mert a kiszáradt, gyantás fenyőfa már a legkisebb gyújtóhatásra – ilyen a csillagszóró szikrája – belobbanhat.

Profimedia

 

Mit tehetünk, ha tűz üt ki?
– Ha feszültség alatt lévő eszköz gyullad ki, ne kezdjük vízzel oltani, az ugyanis vezeti az áramot.
– Ilyenkor kapcsoljuk le a biztosítékokat az áramtalanításhoz, utána már jöhet a víz.
– Ha van otthon porral oltónk, azonnal használjuk, nem kell áramtalanítani.
– Ha nem tudjuk eloltani a tüzet, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Mondjuk el, mi ég, hol van a tűz, és veszélyben van-e bárki.
– Ebben az esetben azonnal meneküljünk ki az épületből, ne törődjünk semmilyen értéktárggyal.
– Ha már nagy a füst, ereszkedjünk négykézlábra, és úgy másszunk ki az épületből, ezáltal kevesebb füstöt lélegzünk be.

, Image: 108225258, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: tom carter / Alamy / Profimedia

Gyerekek felkészítése
– Meg kell tanítani, hogy ne játsszanak a gyertyával, mécsessel, csillagszóróval.
– A kicsik baj esetén ösztönösen elbújnak, ám ez életveszélyes lehet, tanítsuk meg nekik, hogy tűz esetén azonnal meneküljenek ki az égő épületből, és kérjenek segítséget.
– Fontos megtanítani, hogyan kell bejelenteni a tüzet a 112-es segélyhívó számon.

Hogy a négylábúaknak is békés ünnepük legyen:
Sótonyi Kata állatorvos elmondta, milyen veszélyek leselkednek négylábú kedvenceinkre az ünnepek alatt.
– Az étcsokoládé és az édesítőszer méreg a négylábúaknak, ezért célszerű azt minél magasabbra tenni, nehogy megegyék.
– Ha a karácsonyfát csokoládéval akarjuk díszíteni, válasszunk inkább tejcsokit, az kevésbé káros.
– Ne adjunk nekik az ünnepi menüből.
– Ha bármilyen díszt lenyelnek, azonnal vigyük őket orvoshoz. Ha alufóliát, akkor hánytassuk meg.
– Szilveszterkor mindenkinek jobb, ha a félős kutyusok nyugtatót kapnak. Erről célszerű állatorvos véleményét kikérni.

Profimedia

 

150 ezer veszélyes dísz

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a magyar családok nyugodt ünnepi készülődése érdekében rendelte el a karácsonyi fényfüzérek országos fogyasztóvédelmi vizsgálatát. Az ellenőrzés során az elmúlt hónapokban közel 150 ezer darab nem biztonságos világító díszt, dekorációs eszközt vontak ki a forgalomból, vagy semmisítettek meg a vámhatáron – közölte a minisztérium.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: „A fogyasztóvédelmi hatóság levetette az üzletek polcairól a vizsgálaton megbukott termékeket, mert azok akár áramütést vagy lakástüzet is okozhatnak. Az országhatáron a vámhatósággal közösen megállított fényfüzéreket pedig megsemmisítették, így azok már a boltokba sem kerülhettek be. Az ellenőrzött típusokból összességében csak minden nyolcadik bizonyult megfelelőnek.”

A dekorációs fényfüzéreket olyan szaküzletben érdemes vásárolni, ahol a világítástechnikai termék működéséről szakszerű tájékoztatást adnak. A piacokon és alkalmi árusoknál felbukkanó, jelölések nélküli, bizonytalan eredetű, rossz minőségű eszközöket célszerű elkerülni.

Kapcsolódó Cikkek