EUR: 351,15 Ft
CHF: 330,41 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Belföld

Íme a hétvégi összefoglaló, ennyi illegális bevándorlót fogtak el Magyarország déli szakaszán – Videó!

Mint arról beszámoltunk, a migránsok folyamatosan, egyre nagyobb számban próbálnak illegálisan bejutni az országba. Ezért a biztonsági határzár mellett a rendőrök folyamatos jelenléte elengedhetetlen a déli határszakasz megfelelő őrizete érdekében.

A Police.hu oldalán szombaton adták ki a hírt, hogy Magyarország területén november 29-én 0 óra és 24 óra között a rendőrök és a katonák 100 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, majd kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron, 12 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben, további 39 határsértőt fogtak el, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.


Közben Dömötör Csaba a közössgi oldalán írt bejegyzésében elmondta: Amit 2015 óta láttunk, az még csak a kezdet. Csak Törökországban milliók várnak arra, hogy Európa felé indulhassanak. A határok védelme fontosabb, mint valaha.

A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette, aki bármilyen okból azt gondolná, hogy mérséklődött az Európára nehezedő migrációs nyomás, nézze meg azokat a rendőrségi felvételeket, amelyek a déli határnál készültek.


De nem állt meg ennyinél az elfogott illegális bevándorlók száma.

A rendőrök november 30-án 1 óra és 8 óra 45 perc között hét esetben huszonkét határsértőt tartóztattak fel Röszke, Szeged és Mórahalom közigazgatási területén. Ellenőrzésük során a férfiak szír és palesztin állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Bács-Kiskun megyei határszakaszon szolgálatot teljesítő rendőrök és honvédok 24 óra alatt 8 esetben összesen 44 külföldit tartóztattak fel.

Szeged és Röszke között a járőrök szombaton délután három esetben, összesen öt határsértőt tartóztattak fel.

A Ripost kérdésére Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti vezetője elmondta:

„Szerb kollégáink segítségégével, talajszkennerrel vizsgáltuk át a területet, és egyelőre nem találtunk több alagutat – nyilatkozta. – Drónokkal is követjük nemcsak a migránsok mozgását, hanem a talaj vagy a növényzet változását is figyelni tudjuk.”

A fokozódó nyomás miatt további erőket csoportosított a rendőrség a déli határra, tudta meg a Ripost. Az elmúlt négy hét alatt ötszörösére nőtt a hazánk területére bejutni próbáló illegális migránsok száma.
Folyamatosan új módszerekhez folyamodnak a migránsok, akik továbbra is próbálkoznak a kerítés átvágásával és a Dunán vagy Tiszán való átjutással is. A szerb határ melletti települések boltjaiban például felvásárolták már az összes gumicsónakot – tudta meg a Ripost.
Szilassi-Horváth Jenő rendőrezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti vezetője a lapnak kihangsúlyozta:
”Folyamatos elemző tevékenységet végzünk, igyekszünk előre prognosztizálni, hogy mi vár ránk az elkövetkezendő hetekben. Ez alapján tudunk előre tervezni, amennyiben szükséges, változtatni a létszámot. Az elmúlt időszakban további erőket csoportosítottunk át„ – tájékoztatta a Ripostot az ezredes, aki emlékeztetett arra, hogy az évnek ebben a szakaszában korábban is nagyobb mozgás volt megfigyelhető, az időjárás hidegre fordulásával egyidőben. Hozzátette: szerb kollégáikkal jó kapcsolatot ápolnak, közösen lépnek fel a határsértők ellen.

Egyértelműen új migránsáradatra utal, hogy a hét közepén is másfél nap alatt összesen 180 migráns próbált meg bejutni Magyarországra. Csongrád és Bács- Kiskun megye felől érkeznek a legtöbben.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek