2020. július 09., csütörtök
Lukrécia

Belföld

Íme a nyugdíj melletti munkavégzést érintő lényeges módosítások 2020-ban

A dolgozni vágyó nyugdíjasok számára örömhír, hogy 2020. július 1-jétől a nyugdíj mellett bármilyen engedélyezett jogviszonyban (nem csak a Munka Törvénykönyve szerint szabályozott munkaviszonyban) végzett munkával szerzett keresetük mentesül minden járulékfizetési kötelezettség alól egy új törvényjavaslat szerint.

Idén január 1-jétől ugyanis azok a nyugdíjasok mentesültek a járulékfizetés alól, akik a nyugdíjuk mellett a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban dolgoztak. A járulékmentességnek köszönhetően így őket összesen 18,5%-kal magasabb nettó összeg illeti meg munkabérként, mint egy aktív korú munkavállalót. A munkaviszonyban nyugdíjast foglalkoztató munkáltató is mentesül a nyugdíjasnak fizetett munkabér teljes összege után a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás alól, ennek következtében 19% megtakarítást realizálhat.


Jövőre, július 1-jétől viszont a nyugdíjasoknak már semmilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban nem kell majd a 18,5% társadalombiztosítási járulékot megfizetniük, amely a 2020. június 30-ával megszűnő 10% nyugdíjjárulék, 4+3% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék helyébe lép.
Ennek követketében jövő év második felétől a nyugdíjasok nem csak akkor mentesülnek minden járulékfizetési kötelezettség alól, ha a nyugdíjuk mellett munkaviszonyban dolgoznak, hanem akkor is, ha vállalkozóként, megbízottként vagy bármely hasonló jogviszonyban kívánnak dolgozni a versenyszférában.

A módosításnak különösen örülhetnek a nők kedvezményes nyugdíja mellett dolgozó hölgyek, mert 2020. július 1-jétől végre hatályon kívül helyezik a nyugdíjtörvényben a munkaviszonyos foglalkoztatás esetében már ma is okafogyottá vált keresetkorlátozó rendelkezést (amely szerint a nők kedvezményes nyugdíját egy adott évben csak addig folyósítják, amíg a nyugdíj mellett szerzett, nyugdíjjárulék alapját képező keresetük évesített összege meg nem haladja a mindenkori minimálbér 18-szorosát), így a kedvezményes nyugdíjuk mellett annyit kereshetnek, amennyit csak tudnak, akkor is, ha nem munkaviszonyban, hanem bármely más munkavégzésre irányuló jogviszonyban dolgoznak a versenyszférában.


Természetesen a teljes járulékmentesség bevezetése következtében megszűnik 2020. július 1-jétől az a nyugdíjnövelési jogosultság is, amelyet a nyugdíj melletti munkával szerzett, járulékalapot képező keresetekkel lehetett megszerezni (hiszen a nyugdíj melletti keresetek már nem fognak járulékalapot képezni).
Egyelőre viszont továbbra sem helyezik hatályon kívül azokat a rendelkezéseket, amelyek egyrészt megnehezítik a közszférában dolgozók nyugdíj melletti munkavégzését, másrészt tiltják még a kormányzati jóváhagyással nyugdíjasként tovább dolgozó közszolgák részére is az illetmény és a nyugdíj egyidejű kifizetését.

Ennek a korlátozásnak az oldása is remélhetőleg napirendre kerülhet 2020-ban, hiszen jelentősen enyhíthetné a közszférában is érezhető munkarőhiányt.

Dr.Farkas András
www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek