2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb Debrecen

Indul a járműmérnök képzés

A következő tanévtől járműmérnököket is képezhet a Debreceni Egyetem Műszaki Kara. Az új szak indítását a Magyar Akkreditációs Bizottság támogatta. Az intézmény kiemelt célja, hogy a város stratégiai tervében szereplő, az iparban kiemelten fontos területeken biztosítsa a képzés során a megfelelő szakember-utánpótlást. A Debreceni Egyetem így válaszol a BMW nagy kihívására.

Debrecenben a meglévő – National Instruments, Schaeffler, Diehl Aviation – cégek mellett új ipari nagyvállalatok is bejelentették, vagy tervezik letelepedésüket a városban, amelyek közül többnek, így a BMW-nek is szüksége van járműmérnök végzettségű szakemberekre. Ezért döntött úgy a Debreceni Egyetem, hogy – támaszkodva a Műszaki Kar már eddig is kiválóan működő különböző képzéseire – megteremti a járműmérnök alapszak indításának feltételeit– mondta a hirek.unideb.hu portálnak Ailer Piroska.


Az intézmény műszaki innovációért és képzésfejlesztésért felelős rektorhelyettese kiemelte: a képzés infrastrukturális hátterét az a kormányhatározat biztosítja, amely a debreceni autóipari központ létrehozásának alapvető oktatásfejlesztési szükségleteiről szól.

– A képzés gyakorlati oldalára addig is nagy súlyt fektetünk, hiszen a debreceni ipari nagyvállalatoknak köszönhetően nem csupán a szakmai gyakorlati helyeket tudjuk biztosítani hallgatóinknak, hanem akár a végzés után az elhelyezkedésüket is – hangsúlyozta a Műszaki Kar dékánja.


Az új kar új épületet kap

– A fejlesztési terv tartalmazza egy új kari épület létrehozását olyan járműtechnikai labor és oktatóhelyiségek kialakításával, amelyek az oktatás mellett kutatási célokat is szolgálnak majd  – tette hozzá a rektorhelyettes. A beruházások a tervek szerint 2022-re valósulnak meg, de a felmerülő szakmai-gyakorlati igényeket a Műszaki Kar jelenleg is rendelkezésre álló infrastruktúrája addig is biztosítani tudja majd.

 

2020-ban kezdődhet az oktatás

A szeptemberben induló hét féléves járműmérnök alapképzésen nappali és levelező tagozaton maximum 60-60 hallgató kezdheti meg tanulmányait, akik a műszaki tudománynak azt a sajátos elegyét ismerhetik meg, amelyre kifejezetten az autóiparnak van szüksége. A 2020 szeptemberében induló alapszak hallgatói 2024. februárban vehetik kézhez diplomájukat, de ez nem jelenti majd a képzési időszak lezárását, mivel tervek szerint addigra megkezdheti működését a járműmérnök mesterszak, illetve a duális képzés is.

Kapcsolódó Cikkek