EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Külföld

Jelentős fennakadások Franciaországban

Jelentős közlekedési fennakadások várhatók Franciaországban december 5-től, amikor is határozatlan idejű sztrájk kezdődik a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.

A közlekedési ágazat szakszervezetei által meghirdetett tiltakozáshoz várhatóan a közszféra más területein dolgozók is csatlakoznak, ami érezhetően aggodalmat vált ki a francia kormány részéről, amelynek politikája ellen a sárgamellényesek egy éve tartó mozgalma után márciusban tiltakozásba kezdtek a közegészségügyben és a közoktatásban dolgozók is.


A párizsi tömegközlekedési vállalat, az RATP, csütörtökön hivatalosan is bejelentette, hogy “a teljes hálózaton jelentős fennakadások várhatók december 5-től”, ezért SMS-ben, e-mailben rádiós és televíziós felhívásokban, valamint az állomásokon hangosbemondókon fogják tájékoztatni az utazókat a várható közlekedési helyzetről. Az RATP dolgozói szeptember 13-án már tartottak egy figyelmeztető sztrájknapot, amikor a fővárosban a teljes metróhálózat leállt.

Ezzel párhuzamosan, az állami vasúttársaság, az SNCF felfüggesztette a jegyárusítást a december 5. és 8. közötti időszakra annak érdekében, hogy járattörlések esetén a már jeggyel rendelkező utasokat juttassák el mindenekelőtt az uticéljaikhoz.


“Arra számítunk, hogy jelentős lesz a részvétel a tiltakozásban” – ismerte el Jean-Pierre Farandou, az SNCF elnöke.

A közoktatásban valamennyi szakszervezet sztrájkra szólította fel a közoktatásban dolgozó mintegy 900 ezer tanárt, az energiaszektorban, az autóiparban és az igazságszolgáltatásban is megjelentek már a sztrájkfelhívások.

Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint az új nyugdíjreform tervezete – amelyről a kormány hetek óta egyeztet a szociális partnerekkel – jövő nyáron kerülhet a parlament elé, s 2025-ben egységesítené az eddig vállalatonként, illetve ágazatonként működő 42 féle nyugdíjrendszert, annak érdekében, hogy “minden befizetett euró után mindenkit ugyanolyan jogok illessenek meg”.

A nyugdíjreform jelképes és különösen érzékeny téma Franciaországban, ahol sokan attól tartanak, hogy megismétlődhet az 1995-ös általános sztrájkhullám, amikor is a Jacques Chirac akkori államfő nyugdíjreformja elleni megmozdulás egy hónapra lebénította az országot, és az 1968-as diáktüntetések óta a legjelentősebb társadalmi megmozdulást eredményezte.

Kapcsolódó Cikkek