2020. július 15., szerda
Henrik, Roland

Egyéb Pécs

Jelentősen megnőtt a migrációs nyomás

Az elmúlt két hónapban és különösen az elmúlt két hétben jelentősen megnőtt a migrációs nyomás a déli határon. Csak a múlt héten negyven határsértőt tartóztattak fel Baranyában. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a migránsok mozgása már a 2015-öshöz hasonló. Mint ismert Magyarországra ebben az évben már 12 ezer 500 migráns akart bejutni, kétszer annyian mint tavaly.

Közel negyven határsértőt tartóztattak fel a múlt héten a Baranya megyei Kislippónál, az Országos Rendőr-főkapitányság pedig közölte, hogy a napokban száz külföldit kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára kijelentette: a határok védelme fontosabb, mint valaha.


A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság azt közölte, hogy a megállított, férfiakból álló csoport tagjai szír, indiai, palesztin, pakisztáni és afgán állampolgároknak vallották magukat, és sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni. A rendőrség arról is tájékoztatást adott, hogy a héten a rendőrök és a katonák 100 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, majd kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron. Azt is közölték, 12 embert akadályoztak meg az illegális belépésben, további 39 határsértőt fogtak el, egy személy ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás.

A migránsok folyamatosan, egyre nagyobb számban próbálnak illegálisan bejutni az országba. A biztonsági határzár mellett a rendőrök folyamatos jelenléte elengedhetetlen a déli határszakasz megfelelő őrizete érdekében – áll a rendőrségi közleményben.


A police.hu-n olyan, nappal és éjszaka készült videófelvételeket is közzétettek, amelyeken többek között az látható, hogy migránsok másznak át a határkerítésen, illetve csónakkal átkelnek egy folyón.

Kapcsolódó Cikkek