2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Belföld

Karácsony politikai tisztogatásba kezdett

Karácsony Gergely kíméletlen bosszúhadjáratot folytat és sorra meneszti a fővárosi cégek vezetőit. Legutóbb a Főkertet tíz éve irányító szakmai vezetőt küldte el. Korábbi ígérete ellenére azonnal politikai tisztogatásba kezdett a főpolgármester – írja a Ripost.

A jelek szerint az ellenzéki pártok és embereik csupán kifizetőhelyként tekintenek Budapestre.


Sorra térnek vissza a fővárosi cégekbe, a 2010 előtti korszak emberei. Visszatért Draskovics Tibor, Kolber István, Tordai Csaba, Katona Tamás, Gyurcsány Ferenc kormányának tagjai, Gál J. Zoltán, Gyurcsány Ferenc volt kabinetfőnöke. Mindez azt jelzi, hogy a háttérből Gyurcsányék mozgatják a szálakat – ismerteti a portál.

A Ripost arról számolbe, hogy a főpolgármester tagadja ezt, azt állítja, nincs rajta politikai nyomás egyik ellenzéki párt részéről sem, csak szakmai alapon hoznak döntéseket. Ezt azonban kevesen hiszik el neki. Talán még ő maga sem.


Csak az elmúlt napokban három fővárosi cég vezetőjét menesztette, miközben korábban féléves türelmi időszakot ígért nekik. Elküldte a FŐTÁV, illetve a fővárosi közterület fenntartó vezérigazgatóját, most pedig a FŐKERT vezetőjét cseréli le. A jelenlegi vezető, Szabó József tíz éve dolgozott a cég élén.

Ezen még a volt zuglói főkertész, Megyeri Szabolcs is kiakadt, pedig őt kormánypártisággal nem szokták vádolni. Megyeri a közösségi oldalán azt írta:

„Harminc évvel a rendszerváltozás után egy eldugott felhívásból megtudhattuk (…), hogy a Főkertet politikai támadás fogja érni. Az álzöld új budapesti vezetés elfelejtette vele közölni, hogy eztán nem kérnek a szakmai vezetésből.”

Megyeri Szabolcs szerint a körülmények arra utalnak, hogy a főváros kertészeti cégének élére politikai, nem pedig szakmai kinevezett kerül majd. Ezt valószínűsíti, a pozícióra kiírt pályázat szűkre szabott határideje: a jelentkezést és a pályaművet december 20-ig kell leadni.

„Vagyis, csupán négy munkanapja van az amúgy nyilvánvalóan kijelölt politikai érdekeket kiszolgáló új vezetőnek, hogy az előre megírt és rá kiírt pályázatot beadja„ – fogalmazott Megyeri, kiemelve, hogy „az új vezetőnek nem kell kertésznek lennie, elég, ha közgazdasági, jogi vagy műszaki végzettsége van”.

Megyeri azt is elgondolkodtatónak találta, hogy Karácsonyék elfelejtették megkérdezni a kertész-, tájépítész-, faápoló szakmát, mielőtt az állás meghirdetéséről döntöttek – ismerteti a lap.

A fővárosi kulturális szférában is tisztogatás kezdődött, a Szabad Tér Színházat már tizenöt éve sikeresen irányító Bán Teodóra szerződését csak február végig hosszabbította meg a főváros, de folyamatos a támadás az Újszínház jobboldali igazgatója, Dörner György ellen is. Az inkább jobboldalinak tartott Nemcsák Károly vezette József Attila Színház felügyelőbizottsági elnökének pedig a volt SZDSZ-es pártkatonát, Vásárhelyi Máriát nevezte ki a főváros.

A cégvezetők leváltására Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón úgy reagált: tisztogatás van, de a főváros döntése, hogy melyik vállalata élére kit nevez ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek