EUR: 355,08 Ft
CHF: 332,22 Ft
2020. július 14., kedd
Örs, Stella

Extra

Karácsonyfadivat: csak a képzelet szab határt

Mióta díszítünk karácsonyfát? És miért pont fenyőt? Mivel dekoráljuk? És egyáltalán mikor? A Lokál karácsonyfa-kisokosából most minden kiderül.

Az ország fenyőfáinak zömét egyetlen községben, a Nagykanizsa melletti Surdon nevelik. Az egykor szántónak használt földterületeken 1,5-2 millió fenyő van, és ezek közül a surdi termelők évente 800 ezret visznek a piacra – írja a Magyar Nemzet. Surd polgármestere, Kanász János a lapnak elmondta: még mindig a nordmann a legkelendőbb a piacon, de új trend van kialakulóban: a mára szinte elfeledett lucfenyő is kezd újra népszerűvé válni.


Boross Dávid, a Magyar Kertészeti Árudák Egyesületének elnöke az MTI-nek elárulta: hazánkban évente összesen 10-12 milliárd forintot teszi ki a belföldi fenyőfaforgalom. Az árak várhatóan nem változnak a tavalyihoz képest: lucfenyőt 3000 forintos méterenkénti áron lehet majd kapni az árusoknál, az ezüst- és a nordmann fenyő métere pedig 5000 forint körül alakul. Minél nagyobb a fa, annál több dísz kell rá. Utánajártunk, hogy ma milyen színek és formák hódítanak, és megnéztük azt is, hogy régen mi volt a módi.

Profimedia

fotó: Profimedia

A kezdetek


A karácsonyfa-díszítés hagyománya a XV–XVI. századi Németországból eredeztethető. Kezdetben almával, dióval, pogácsával és mézeskaláccsal dekoráltak, az 1800-as évek végén azonban már a színes, csillogó gömbdíszek is megjelentek.

Profimedia

1990-es évek

Régebben óriási sláger volt a tarka karácsonyfa, amelyen a zöld, a kék, a piros és a sárga szín is megjelent. Sokan még ma is ezt a dizájnt részesítik előnyben, ugyanakkor a hagyományos boa és gyöngysor már kevésbé népszerű. Azokban a családokban, ahol kisgyerek van, gyakran az angyalka hozza a karácsonyfát, máshol a díszítés közös program.

Profimedia

 

2000-es évek

Ha valami klasszikusat szeretnénk, válasszuk a piros–arany kombinációt, amivel nem lehet mellélőni. Régóta divat, ami nem is csoda, hiszen ezek a hagyományos karácsonyi színek melegséget csempésznek minden otthonba. Ne feledkezzünk el a szaloncukorról sem!

 

Profimedia

 

2010-es évek

Bár sok család ragaszkodik az élénk színekhez, a 2010-es években a letisztult, hófehér karácsonyfák is nagyon népszerűek lettek. Ez talán azért van, mert a lakberendezésben is a minimáldizájn hódít, amelynek mottója: a kevesebb néha több!

Kapcsolódó Cikkek