2020. február 19., szerda
Zsuzsanna

Sport

Katinkáé a magyar úszósport 1000. érme

Hosszú Katinka újabb sporttörténeti esemény főszereplője volt a hétvégén. A glasgow-i rövid pályás Európa-bajnokságon 100 vegyesen aratott győzelmével megszerezte a magyar úszósport ezredik érmét.

 

Glasgow, 2019. december 6.
Az aranyérmes Hosszú Katinka a 100 méteres vegyesúszás eredményhirdetésén a glasgow-i rövidpályás úszó Európa-bajnokságon 2019. december 6-án.
MTI/Illyés Tibor

Hajós Alfréd athéni aranyai óta különösképpen magunkénak érezzük az úszást. Nem véletlen, hogy 1896, az első újkori olimpiai játékok megrendezése óta halmozzák a sikereket a felnőtt- és utánpótlás-világversenyeken a magyar úszók. A jubileumi aranyat ki más, mint Hosszú Katinka zsebelhette be. Mellesleg ez volt pályafutása 19. elsősége a 25 méteres kontinensviadalokon, amivel beérte, majd túl is szárnyalta a rangsor élén álló Cseh Lászlót.


Ahhoz képest, hogy a vegyesúszás többszörösen megkoronázott királynője az előfutamok során „csak” a második helyen kvalifikálta magát, igazán kimagasló teljesítményt nyújtott. Nem beszélve arról, hogy alig több mint fél órával a történelmi 100 vegyes előtt még 200 méter pillangón is aranyat nyert, és szinte a dobogó tetejéről lépett fel a rajtkőre.

– Nekem szerencsére ez a rövid idő is elég, volt időm levezetni a Nemzetközi Úszóliga versenyében, ahol például előfordul, hogy negyedóránként kell úszni. Nekem jobb, ha a száz vegyes előtt van egy szám, hiszen alapvetően nem vagyok sprinter – nyilatkozta Katinka, és a jubileumi éremmel kapcsolatban megjegyezte: a pillangó eredményhirdetése közben a bronzérmes Jakabos Zsuzsanna súgta meg neki, hogy „rajta áll vagy bukik a dolog”. Katinka kizárólag az aranyban gondolkodott, hiszen „úgy szép az ezredik”.


Ezek után mi sem természetesebb, mint hogy az 1001. érmet szintén Hosszú nyerte, miután 200 vegyesen is diadalmaskodott.

A nyáron Szerbiából „igazolt” Szabó Szebasztián 50 pillangón megszerezte pályafutása első érmét magyar színekben világversenyen.

Minden ami Sport!

Kapcsolódó Cikkek

  • Elverték a Liverpoolt

    Elverték a Liverpoolt

    Az Atlético Madrid otthon 1-0-ra legyőzte a címvédő Liverpoolt, míg a Borussia Dortmund szintén hazai pályán 2-1-re nyert a vendég Paris Saint-Germain ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, a párharcok keddi első mérkőzésén.

  • Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Ungvári Miklós: Ha Isten is úgy akarja, ott leszek az olimpián

    Utolsó olimpiájára készül, csarnokot neveztek el róla, ő minden idők legeredményesebb judósa és távlovaglásban is szép eredményeket ér el – a 39 éves Ungvári Miklóssal beszélgetett a Lokál, aki felkészüléséről, visszavonulásáról és a gyermekvállalásról is őszintén mesélt lapunknak.