2020. április 06., hétfő
Vilmos, Bíborka

Egyéb Szeged

Katonai pályára lépett a világbajnok szegedi kajakos

Birkás Balázs, az NKM Szeged VE világ- és Európa-bajnok kajakosa katonai kiképzéssel színesíti az olimpiára való felkészülését. A 23 éves sportolónak minden este eszébe jut Tokió, de tudja, hogy addig még rengeteg munka vár rá.

 

Pár hete Portugáliában edzőtáboroztak, hogyan telt az a néhány nap?
Nagyon jól – kezdte Birkás Balázs, az NKM Szeged VE világ- és Európa-bajnok kajakosa. – Új beállításokat teszteltünk a négyesben. Megnéztük, hogyan tudnánk gyorsan és eredményesen összerakni az egységünket. Be kell vallani, voltak hiányosságaink idén, igaz, így is nagyon szoros befutót produkáltunk. Ha most sikerült ezen javítanunk, akkor elég komoly előrelépést tehetünk a jövőben.


Sportoló és katona – Birkás Balázs

Hogyan telnek a hétköznapjai?
Heti tíz edzéssel készülünk, ebből három konditermi tréning, a többi állóképességi munka: futás, úszás, ezekre épül a tavaszi és a nyári edzésterv. Emellett az SZTE Mérnöki Karán műszaki menedzserképzés szakon tanulok, bár így, hogy olimpiai év lesz, kissé háttérbe szorul az iskola, kevesebb tantárgyat vettem fel. Ami újdonság, hogy jelentkeztem a honvédségbe önkéntes területi tartalékosnak. Az alapkiképzési folyamatban veszek részt, ami januárban fejeződik be.

Mennyire illeszkedik a katonai kiképzés az edzéstervéhez?
Kellően változatossá teszi a felkészülésemet. Rengeteg hasznos dolgot tanultam, ráadásul nagyon jó közösségi élményt nyújt. Tetszik, hogy nem kivételeznek velem – ugyanolyan katona vagyok, mint a többi társam. Ez egy nagyon jó kezdeményezés a katonaság részéről, másoknak is ajánlom ezt a programot! Örömmel tölt el, hogy eleget tehetek hazafias kötelességeimnek.


Birkás Balázs

 

Magyar világ- és Európa-bajnok kajakozó. A felnőttek mezőnyében a 2017-es Európa-bajnokságon és a račicei világbajnokságon is aranyérmet szerzett K2 200 méteren Balaska Márk párjaként. A 2018-as Európa-bajnokságon bronzérmesek, 2018-as gyorsasági kajak-kenu világbajnokságon címüket megvédve újból aranyérmesek lettek.  A 2019. évi Európa játékokon K1 200 méteren ezüstérmet szerzett.

Adott esetben milyen feladatokat kell ellátnia?
Elsősorban védelmi feladatokat. Nagyon komplex egészségügyi képzést kapunk, így például egy autóbalesetnél sokkal többet tudnék most segíteni, mint korábban.

Rendkívül eredményes évet tudhat maga mögött, ha az olimpia szemüvegén keresztül nézzük, mennyire elégedett ezzel az esztendővel?
Összességében elégedett vagyok, mert sok hiba kijött, amiket most az őszi táborban sikerült kielemezni. Biztató, hogy kajak egyesben a 200 méteres teljesítményem jó volt, a felkészülés eredményesnek bizonyult. Négyesben sikerült kvótát szereznünk. Bizakodó és egyben nagyon motivált vagyok. Mindennap lefekvés előtt eszembe jut Tokió, de tudom, hogy addig még rengeteg munka vár rám.

Hogyan telnek az ünnepek?

„A kajak-kenuban az a szép, hogy egy-egy világversenyre szinte egy teljes évet készülünk. Nyáron lemegy a főversenyünk, utána jön egy hónap pihenő, azt követően máris kezdődik az alapozás. A téli időszakban nagyon oda kell figyelni, hogy minden edzés a lehető leghatékonyabb legyen. Természetesen fontos emellett a regenerálódás is. Karácsonykor kapunk egy hét pihenőt, de az ünnepek előtt nagy a hajtás. Keményen végigdolgozzuk az idei utolsó ciklust is” – mondta Birkás Balázs.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megmozdult az ingatlanpiac

    Megmozdult az ingatlanpiac

    Még korai lenne mélyreható és végső következtetéseket levonni a járvány ingatlanpiacra gyakorolt hatásával kapcsolatban, de minimális elmozdulás már most látszik az árakban és a kínálatban.

  • Online játékok a könyvtárral

    Online játékok a könyvtárral

    Nem kell bírságtól tartania annak, akinek lejárt a kölcsönzési ideje a Csuka Zoltán Városi Könyvtárból elhozott olvasnivalóra.