EUR: 352,69 Ft
CHF: 331,75 Ft
2020. július 10., péntek
Amália

Külföld

Két második világháborús bombát hatástalanítottak Németországban

Két második világháborús bombát hatástalanítottak péntekre virradóra Németországban.

Lipcsében a tűzszerészek egy 250 kilogrammos brit bombát hatástalanítottak, aminek következtében az egy kilométeres körzetben élő csaknem tízezer embernek kellett átmenetileg elhagyni a lakását. Az evakuáció által érintett területen lakások mellett idősotthonok és napközik is vannak. A harceszközt építési munkálatok során találták meg.


A rajna-vidék-pfalzi Germersheim városában pedig egy gyújtóbombát robbantottak fel ellenőrzött körülmények között – közölte a helyi rendőrség Twitter-oldalán.

A foszforral töltött 50 kilogramm súlyú bombát szintén építkezési munkálatok közben találták meg, de ez utóbbi azonban megsérült.

A rajna-vidék-pfalzi tűzszerész szolgálat szóvivője szerint a valódi veszély nem is annyira a repeszekben, hanem a foszfortöltetben rejlik, amely oxigénnel heves reakcióba lép és mérgező ködöt alkot.

Az ellenőrzött robbantás miatt mintegy kétezer lakónak kellett a 600 méter átmérőjű veszélyzónát ideiglenesen elhagynia. Az evakuáció a germersheimi kórházat is érintette, a pácienseket még az este folyamán átszállították a közeli Kandel település klinikájára.

Kapcsolódó Cikkek