2020. július 10., péntek
Amália

Belföld

Kiderült a Gothár-ügyről! A szexuális zaklatást dulakodás követte

További részletek derültek ki a Katona József Színház által elhallgatni próbált zaklatásról.

Az intézmény egyik dolgozója a Ripostnak arról számolt be: a zaklatott színésznő kénytelen volt már rácsapni Gothár kezére.


Mint arról beszámoltunk, a Katona József Színház mindössze egy közleményt jelentetett meg a hivatalos közösségi oldalán, amiben leírták, hogy kitiltották az egyik szerződéses munkatársat, akit nem akartak megnevezni. Majd egy újabb bejegyzés jelent meg a Katona József Színház Facebook oldalán, amiben Gothár Péter közleményét tudatják.

A rendező ebben beismerte, hogy ő a felelős a zaklatásokkal kapcsolatban.


Később 24.hu-nak Máté Gábor azt mondta, hogy az ügyet el is sumákolhatták volna, mégis kiálltak a nyilvánosság elé. Máté azt mondta, mihelyst az eset a fülébe jutott azonnal intézkedett, ezt azonban merőben másképp látja a Katona egyik művésze. A Ripost szerint a zaklatást intellektuális kielégülésként emlegető direktor először csak legyintett, sőt nevetett a szégyenteljes eseten!

Most a Ripost megtudta: mivel a színésznők egyedül maradtak a problémával, kénytelenek voltak inkább menekülni Gothár elől, hogy megússzák a zaklatást. A lap egy színházi dolgozótól úgy tudja, hogy a rendező rendszerint a nők legintimebb testrésze után nyúlt. Ez volt nála állítólag a „bevett szokás” időnként még a színház folyosóján is… Köszönt, aztán megindult a keze…

„Az volt a mániája, hogy megpróbálta megmarkolni a színésznők nemi szervét. A legtöbben tudták róla, hogy van egy ilyen szokása, így amennyire a hölgyek csak tehették, inkább megpróbáltak úgy közlekedni az épületben, hogy még véletlenül se fussanak össze vele a folyosón” – kezdte a lapnak a neve elhallgatását kérő dolgozó, aki úgy tudja, volt egy komolyabb eset is a zaklatott színésznővel.

„Gothár az egyik próba végén a függöny mögött a takarásban újra megpróbált megfogni a nemi szervét, de a hölgy határozottan ráütött a kezére. Ezen a rendező úr borzasztóan felháborodott. Vérig sértődött, kikérte magának” – számolt be a Ripostnak a dolgozó, aki úgy tudja: ezt követően fizikai konfliktusba is került a színésznő és a rendező, lényegében dulakodtak. Ennek – ahogyan az ott történt többi dolgoknak – természetesen akkor sem lett következménye. Mindez arra enged következtetni, hogy Gothár teljesen biztonságban érezte magát a Katonában, tudta, hogy megvan a „hátszele” ahhoz, hogy azt tegyen, amit csak akar.

A társulat joggal érezheti becsapva magát, hiszen úgy tűnik, a vezetés összezárt és mindent elkövet, hogy Gothár megússza a zaklatási botrányt. Csalódtak Máté Gáborban. Lapunk úgy értesült, a dolgozók a történtek óta gyomorgörccsel járnak dolgozni. A feszült helyzetet az is fokozza, hogy továbbra sem szólalhatnak meg. A Katona ugyanis máig nem oldotta fel a titoktartási szerződés alól őket, amit azért írtak alá, mert ultimátumot kaptak, ha nem egyeznek bele a hallgatásba, repülnek. (A szerződés létét a Ripost tudta meg elsőként, amit Máté Gábor igazgató eleinte letagadott, majd miután Fekete Péter kulturális államtitkár kérdőre vonta, válaszlevelében elismert, hogy aláíratta a társulattal a papírt…)

Mindeközben egyre több művész követeli a zaklató távozását az oktatásból és a színházi életből. Az Operettszínház balettigazgatója, Apáti Bence is így fogalmazott:

„Egy olyan ember, mint Gothár, nem taníthat fiatal felnőtteket, mert aki megfogta egy női kollégája nemi szervét, az nem egyetemre való” – mondta az Origo-nak. Meglátjuk, vajon belátják-e ezt végre a Színművészetin.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek