EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 05., vasárnap
Emese, Sarolta

Belföld

Kinevette a színigazgató Gothár áldozatát

Kinevette Gothár Péter rendező áldozatát Máté Gábor, a Katona József Színház igazgatója – tudta meg a Ripost. A teátrum egyébként is igyekezett eltussolni az ügyet, majd egy évig semmi sem történt, a színészekkel pedig titoktartási nyilatkozatot írattak alá, nehogy kiderüljön a botrányos eset.

Korábban az ellenzéki 24.hu-nak Máté Gábor azt mondta, hogy az ügyet el is sumákolhatták volna, mégis kiálltak a nyilvánosság elé. Máté azt mondta, mihelyst az eset a fülébe jutott azonnal intézkedett, ezt azonban merőben másképp látja a Katona egyik művésze. A Ripost szerint a zaklatást intellektuális kielégülésként emlegető direktor először csak legyintett, sőt nevetett a szégyenteljes eseten!


Fotó: MTI

– Amikor egy évvel ezelőtt először szóltak Máté Gábornak, ő csak nevetett a dolgon! Aztán persze, miután többször is felhozták, mit művelt Gothár, határozottan kijelentette, hogy erről az esetről senki nem tudhat, nem kerülhet nyilvánosságra. Innentől kezdve felgyorsultak az események… – kezdte a Ripostnak a Katona egyik művésze.

Az ott dolgozó művész szerint Máté Gábor az ügy kirobbanásának reggelén mindenkit behivatott az irodájába és „közölte, hogy vagy aláírják a titoktartási szerződést, vagy repülnek”. Máté Gábor az interjúban mindezeket azonban cáfolta, állítása szerint a papír csak arról szólt, hogy  nem készíthetnek felvételt a társulati ülésen elhangzottakról.


Mindeközben a balliberális HVG szerint tavaly decemberben, a Jean d’Arc főpróbáján érte abúzust az egyik színésznőt. Gothár a színpadra lépés előtt hátulról megölelte őt és megfogta a nemi szervét. Az esetet egy szemtanú jelentette, Gothár pedig végül bocsánatot kért.

Mint ismert a Katona József Színház közleményben hívta fel a figyelmet, hogy egyik rendezőjük zaklatási botrányba keveredett – ezért megváltak tőle –  egy ott dolgozó hölggyel, egy nappal később pedig már Gothár Péter nyilatkozatát osztották meg, amelyben a Kossuth-díjas rendező beismeri az őt ért vádakat.

Gothárnak szerdán a Színház-és Filmművészeti Egyetem Etikai Bizottsága előtt kell felelnie az ügyben felmerülő kérdésekre.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek