2020. július 07., kedd
Apollónia

Egyéb XIX.kerület

Kránitz Krisztián kétszer annyit keres Gajda Péternek köszönhetően

Kétszeresére emelte Gajda Péter (MSZP) polgármester a vagyonkezelőt (Vamüsz) igazgató, a korrupciós botrányban csak „Miszter Negyven Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián fizetését. Eközben, pluszbevételt remélve a testület baloldali többsége megemelt két helyi adónemet, miközben például idén elköltöttek 50 milliót plakátkampányra – tájékoztatott a kispest.info.

Kránitz újra előtérben (fotó: facebook)

Saját hatáskörében megduplázta a Lackner-féle korrupciós botrányban kiszivárgott hangfelvételeken csak „Miszter Negyven Százalékként” emlegetett Kránitz Krisztián vagyonkezelő (Vamüsz) igazgatói fizetését Gajda Péter (MSZP). Ennek eredményeként a hírek szerint Kránitz 550 ezer forint helyett 1,1 millió forintot keres havonta.


Gajda Péter jókedvűen vezeti a kerület ügyeit (Fotó: Máté Krisztián)

Előre lehetett tudni?

Az egyik ominózus hangfelvételen Lackner Csaba arról mesélt, hogy Gajda Péter azzal az ötlettel állt elő, hogy meg kell duplázni a képviselőségétől elesett Kránitz keresetét. Erre már Lackner is azt mondta, vállalhatatlan, ám a polgármester mégis meglépte ezt.

A legutóbbi képviselő-testületi ülésen leváltották Lackner Csabát (ex-MSZP) a szociális és lakásügyi bizottság alelnöki tisztségéből, helyét az a Paróczai Anikó (Momentum) vette át, aki az alakuló ülésen megszavazta őt erre a posztra. Ekkor egyébként – átláthatóságért is felelős tanácsnokként – Paróczai is leszavazta a Fidesz–KDNP arra irányuló javaslatát, hogy az önkormányzati gazdasági társaságok és intézmények élére ne pályázhasson olyan személy, akinek a neve felmerült a Lackner Csabával fémjelzett botrányban, vagy akinek ténykedése idején bűncselekmény gyanúja merült fel, vagy nyomozás indult az általa vezetett cégnél. Ez például a Közparkot igazgató Bán Zoltánt is érintette volna, hiszen a Kispest közterületeinek tisztaságáért is felelős cégnél jelenleg 43,5 millió forintos sikkasztás gyanúja miatt folyik nyomozás. Így akár Kránitz ismét indulhat a vagyonkezelő igazgatói posztjáért, de akár ismét igazgató lehet majd Bán Zoltán is – foglalta össze az újabb zűrös történéseket a lap.

„A városvezetés ne a kispestiek zsebében turkálva keressen többletforrást.”


Dódity Gabriella nem érti, mire fel az adóemelés, ha van pénz fiizetésduplázásra és újabb alpolgármesterek fizetésére (Fotó: Máté Krisztián)

Januártól több építményadót és telekadót kell fizetni Kispesten, a baloldali többség ugyanis mindkét adónem mértékét megemelte a testületi ülésen, ezzel 100 millió forintos, a kerület fejlesztésére fordítható többletforrást remélve. Ennek visszásságára Dódity Gabriella (Fidesz–KDNP) hívta fel a figyelmet, hiszen a baloldali városvezetés idén 50 millió forintot költött plakátkampányra, valamint több kiadást jelent a három főállású alpolgármester fizetése vagy Kránitz Krisztián duplájára emelt fizetése is. – A városvezetés ne a kispestiek zsebében turkálva keressen többletforrást – mondta.

Kapcsolódó Cikkek